Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016

Η δημοτική κοινότητα Μυτιληνιών του Δήμου Σάμου οργάνωσε τα πατροπαράδοτα Κούλουμα, όπου προσφέρθηκαν παραδοσιακά νηστήσιμα εδέσματα και η παραδοσιακή γιορτή σε όλους τους παρευρισκομένους, ενώ υπήρχε και συνοδεία από τους ήχους μουσικής.
 Σήμερα τα Κούλουμα είχαν την τιμητική τους  σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της Ελλάδας, με κύριο έθιμο της ημέρας το πέταγμα του «χαρταετού». 

Η δημοτική κοινότητα Μυτιληνιών του Δήμου Σάμου οργάνωσε τα πατροπαράδοτα Κούλουμα, όπου προσφέρθηκαν παραδοσιακά νηστήσιμα εδέσματα και η παραδοσιακή γιορτή σε όλους τους παρευρισκομένους, ενώ υπήρχε και συνοδεία από τους ήχους μουσικής. 
Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεων. 
Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί "καθαρίζονταν" πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. 
Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Όπως προτάσσει η παράδοση οι Μυτιληνιώτες γιόρτασαν τα κούλουμα στις μεγάλες αίθουσες του Κέντρου Νεότητας και Φιλίας, (ΚΕ.ΝΕ.Φ) μιας και ο καιρός τους χάλασε τα σχέδια με την βροχή να μη σταματά όλη μέρα, για να φάνε τα νηστίσιμα σαρακοστιανά και να διασκεδάσουν. 
Αν και οι περισσότεροι δεν πέταξαν χαρταετό βρέθηκαν στο λόφο και απόλαυσαν τους χαρταετούς όπου οι πιο τολμηροί πέταξαν.
Όπως συνηθίζεται τα τραπέζια ήταν γεμάτα από τα σαρακοστιανά εδέσματα όπως λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), ταραμάς, χταπόδια, τουρσί, χαμάδες, ντοματίνια, χαλβά και άλλα.
Με χορό, κέφι και τραγούδι από την παραδοσιακή ορχήστρα ολοκληρώθηκε η εκδήλωση.
Συγχαρητήρια πολλά αξίζουν στον πρόεδρο της κοινότητας Μυτιληνιών κ. Ελευθερόγλου Γεώργιο που όλα τα είχε τέλεια οργανώσει και για ακόμα μια χρονιά έδωσε την χαρά στους συγχωριανούς του αλλά και στους επισκέπτες από όλο το νησί που κατέφθαναν στο χωριό να γιορτάσουν να φάνε και να διασκεδάσουν με όλα αυτά που πρόσφεραν στην κοινότητα Μυτιληνιών.
Ο πρόεδρος κ. Ελευθερόγλου Γεώργιο δήλωσε ευτυχισμένος που το διήμερο αυτό  έγιναν όλα όπως τα είχαν σχεδιάσει με τους εθελοντές συνεργάτες του στο χωριό, τους Συλλόγους  και ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην καρναβαλική παρέλαση, στον Καδή και σήμερα Καθαρά Δευτέρα που γέμισαν με εδέσματα το ΚΕΝΕΦ όπου μικροί και μεγάλη από όλη την Σάμο πέρασαν γεύτηκαν και διασκέδασαν!.
Κλείνοντας ο πρόεδρος δήλωσε ότι: πρώτα ο θεός του χρόνου θα έχουμε περισσότερα άρματα και συμμετοχή από αυτά όλα που μπορέσαμε και κάναμε φέτος και θα αναδείξουμε ότι το κέντρο της γης είναι το χωριό μας ...Μυτιληνιοί!!!.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου