Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου και η θρησκευτική γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Σάμο.

Mε λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου στη Σάμο. Παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σάμου κκ Ευσέβιου, του διοικητή της 79 ΑΔΤΕ και του δημάρχου Σάμου πραγματοποιήθηκε η παρέλαση μαθητών, συλλόγων και στρατού. Ο καιρός βοήθησε και πλήθος κόσμου βρέθηκε στο νέο χώρο της παραλιακής για να παρακολουθήσει την παρέλαση.









Mε λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου στη Σάμο. Παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σάμου κκ Ευσέβιου, του διοικητή της 79 ΑΔΤΕ και του δημάρχου Σάμου πραγματοποιήθηκε η παρέλαση μαθητών, συλλόγων και στρατού. Ο καιρός βοήθησε και πλήθος κόσμου βρέθηκε στο νέο χώρο της παραλιακής για να παρακολουθήσει την παρέλαση.

Με  ιδιαίτερη  λαμπρότητα γιορτάστηκε και φέτος η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου και η θρησκευτική γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Σάμο.

Με λαμπρότητα και παρουσία μεγάλου αριθμού πολιτών εορτάστηκε στη Σάμο η επέτειος της 25ης Μαρτίου. 
Οι εκδηλώσεις στις οποίες την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση δεν εκπροσώπησε κανένας, αν εξαιρέσουμε τον βουλευτή Σάμου κ. ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ Δημήτριο  ο οποίος για ακόμα μια φορά παρακολούθησε, την παρέλαση όχι από την εξέδρα των επισήμων, αλλά, από την θέση του απλού θεατή ευρισκόμενος ανάμεσα στον κόσμο Χειροκροτώντας όλα τα τμήματα σχολείων, προσκόπων, εθελοντών, παραδοσιακών συλλόγων και τμημάτων του στρατού  που παρέλασαν στην αρχή της παραλιακής λεωφόρου της Σάμου και όχι όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια περνώντας μπροστά από την κεντρική πλατεία. Μεγάλη ήταν η χαρά των δημοτών που είδαν για ακόμα μια φορά και χειροκρότησαν  παρατεταμένα, το πρώτο μέρος της παρέλασης που ήταν η  μπάντα της φιλαρμονικής του «Βαθύλλου» η οποία αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της από παιδιά, ενώ εντυπωσιακή ήταν και η διέλευση τους μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.

25η Μαρτίου…Διπλή Γιορτή των Ελλήνων ‘Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου’ και η ‘Εναρξη της Ελληνικής Επανάστασης’


Η 25η Μαρτίου είναι μέρα αργίας που έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες.
Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821. Στις 25 Μαρτίου 1821, ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση ενάντια στην τουρκική σκλαβιά που κρατούσε την Ελλάδα δέσμια για 400 χρόνια.
Ήταν η εποχή εκείνη που ωρίμασαν οι συνθήκες και οι καταστάσεις για το ξεσήκωμα του ελληνισμού. Η επανάσταση ξεκίνησε από τα νότια διαμερίσματα του ελλαδικού χώρου επειδή εκεί υπήρχαν πολλοί εμπειροπόλεμοι άνδρες και πλούσια ναυτική δύναμη ώστε να επιτευχθεί ένα δυναμικό χτύπημα από στεριά και θάλασσα.
Γύρω στα μέσα του Μαρτίου του 1821 σημειώθηκαν σποραδικά επεισόδια εναντίον των Τούρκων και το τρίτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα εκδηλώθηκαν οι πρώτες συλλογικές επαναστατικές πράξεις: Στις 21 στα Καλάβρυτα, στις 22 στη Μάνη, στις 23 στην Καλαμάτα και στις 24/25 στην Πάτρα και σ’ όλες σχεδόν τις επαρχίες της Πελοποννήσου καθώς και σε άλλες περιοχές (Σάλωνα, Γαλαξίδι, Λειβαδιά, Αταλάντη).
ioannidis eypskm
Τον Απρίλιο η επανάσταση απλώθηκε στις Σπέτσες, στα Ψαρά, στην Ύδρα, στην Κάσο, στη Μύκονο, στην Αττική και σε άλλες περιοχές. Στους επόμενους μήνες η επανάσταση απλώθηκε και στις υπόλοιπες περιοχές. Ως ημέρα κήρυξης της Επαναστάσεως αναγνωρίζεται επίσημα η 25η Μαρτίου. Εκείνη τη μέρα συγκεντρώθηκε στην Αγία Λαύρα μεγάλο πλήθος στρατιωτικών δυνάμεων και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλόγησε και κήρυξε το ξεκίνημα του επαναστατικού αγώνα. Εκεί, παρουσία προκρίτων και οπλαρχηγών, υψώθηκε το λάβαρο του αγώνα και δόθηκε ο όρκος «Ελευθερία ή θάνατος», ενώ οι πολεμιστές κρατούσαν γυμνά τα σπαθιά τους και τα καριοφίλια βροντούσαν.
Έκτοτε, η 25 Μαρτίου γιορτάζεται από όλους τους Έλληνες και συνηθίζεται να παρουσιάζει η κάθε περιοχή τις δυνάμεις της, τους νέους και τμήμα του στρατού, που παρελάσουν σε ανάμνηση της τότε συγκέντρωσης του στρατού και της λαμπρής εκείνης ημέρας που οι σκλαβωμένοι Έλληνες έπαψαν να είναι ραγιάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου