Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ 2 Κ.Α.Π.Η. ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ από τον Πρόεδρο Ν.Π.Δ.Δ. «ΣΑΜΙΑΚΗ ΑΡΩΓΗ» κ. ΚΥΡΙΑΚΟ Ι. ΠΑΤΣΙΔΗ Υποστράτηγο ε. α. ΕΛ.ΑΣ – Θεολόγο και Δημοτικό ΣύμβουλοΟμιλία από τον Πρόεδρο Ν.Π.Δ.Δ. «ΣΑΜΙΑΚΗ ΑΡΩΓΗ» κ. ΚΥΡΙΑΚΟ Ι. ΠΑΤΣΙΔΗ Υποστράτηγο ε. α. ΕΛ.ΑΣ – Θεολόγο και Δημοτικό Σύμβουλο
ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ ΤΩΝ 2 Κ.Α.Π.Η. ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ
Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα μας Μητροπολίτα Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιε
Σεβαστοί Πατέρες………………………………………………………………………………………….
Κε Αντιπεριφεριάρχα ………………………………Κε ΔΗΜΑΡΧΕ……………………………
Κε Ταξίαρχε, ………………………………………………………………………………………………….
Κε Λιμενάρχα, Κε Δ/τα Πυροσβεστικής
Κοι Αντιδήμαρχοι και Κοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Κε Πρόεδρε Δημοτικής Κοινότητος Σαμίων, ……………………………………………….
Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητά μέλη του ΚΑΠΗ Σάμου
Αγαπητοί Φίλοι,  Εκλεκτοί μας προσκεκλημένοι.
…………………………………………………………………………………………………………………………..
Εκ μέρους του Δ.Σ. του ΝΠΔΔ του Δήμου Σάμου ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ «ΣΑΜΙΑΚΗ ΑΡΩΓΗ»  και των 5μελών Επιτροπών των ΚΑΠΗ  Σάμου και Καρλοβάσου, σας καλωσορίζω και είναι ιδιαίτερη η χαρά και η ικανοποίησή μου, που για ακόμη μια χρονιά μας τιμάτε με την παρουσία σας.
Η καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας για το 2017 των 2 ΚΑΠΗ του ΝΠΔΔ «ΣΑΜΙΑΚΗ ΑΡΩΓΗ» του Δήμου μας αποτελεί πάντα μια αφορμή για να συναντάμε όλους εσάς, που με την παρουσία σας τιμάτε την πορεία και την προσπάθεια που καταβάλει το Νομικό Πρόσωπο προκειμένου να προσφέρει στην ανάδειξη του κοινωνικού προσώπου του νησιού μας και την ενίσχυση της ταυτότητος και της εικόνος αυτού.
Ωστόσο, όλοι εμείς στο Νομικό Πρόσωπο και στον Δήμο Σάμου, μαζί σας σήμερα καλωσορίζουμε την καινούργια αυτή χρονιά : 
Με αγάπη, ελπίδα και αισιοδοξία.  Με σεβασμό στην ανθρώπινη αξία και αξιοπρέπεια, με προσήλωση και πίστη για ένα καλύτερο αύριο.
Με υψηλούς πάντα στόχους και νέα δύναμη για δράση, ώστε να παρέχουμε επαρκείς υπηρεσίες προς όλους τους δημότες και τα μέλη του ΚΑΠΗ. 
Με αυτοπεποίθηση και με τα «τς ληθείας κα σωφροσύνης ρήματα» για να κρατήσουμε το νησί μας στην πρώτη γραμμή, με γνώμονα την πρόοδο, και με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων του.  
Είμαστε αισιόδοξοι για τον τόπο μας, αλλά πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί, και την νέα χρονιά που μόλις ξεκίνησε, παραγωγικά, για μια Σάμο ενωμένη, πιο ανταγωνιστική, πιο ισχυρή, εφαρμόζοντας τον λόγο της Γραφής «δελφός π δελφο βοηθούμενος ς πόλις χυρά κα ψηλή» (Παροιμ. ιη΄ 19).
Είναι βέβαια πολύ σημαντικό, να παλέψουμε συλλογικά, σε αυτήν την πραγματικά κρίσιμη για τη χώρα μας περίοδο, για μια κοινωνία που θα παράγει, μια κοινωνία που συνεχώς θα ενισχύει τις δομές της.   Για μια κοινωνία πιο δίκαιη, που, παράλληλα, θα επιδεικνύει περισσότερη ανθρωπιά και αλληλεγγύη.
Τα Κ.Α.Π.Η. (Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων) διαδραματίζουν σπουδαίο και σημαντικό ρόλο στα κοινωνικά δρώμενα και αναγνωρίζουμε την συμβολή των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας στην συνολική κοινωνική πρόοδο και οικονομική ανάπτυξη.  
Γι’ αυτό δεδομένο είναι το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής και ο σεβασμός μας προς τους ηλικιωμένους, ώστε αυτοί να διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής, συνεχίζοντας έτσι την πολιτική μας με στόχο την οικονομική στήριξη των πολιτών μας, με συνετή διαχείριση και κοινωνικό προσανατολισμό.
Θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας, γιατί σας το οφείλουμε. Σας ευχαριστούμε, που, διακριτικά και με αγάπη μεταγγίζετε στην ψυχή και στη σκέψη μας, την σοφία, την εμπειρία και την γνώση σας.  
Η χρονιά που πέρασε, μπορεί βέβαια να ήταν κρίσιμη από πολλές απόψεις, αλλά, είναι βέβαιο πως μας οδηγεί παράλληλα, βήμα - βήμα, σε ένα καλύτερο και φωτεινότερο αύριο. Έτσι από τις προτεραιότητες μας πραγματοποιήθηκαν :
--Η ανακαίνιση των χώρων των δύο ΚΑΠΗ,  Σάμου και Καρλοβάσου, και μεταστέγαση αυτών σε χώρους που παραχωρήθηκαν από τον Δήμο Σάμου.
--Η προώθηση των ομάδων δημιουργικής απασχόλησης δια του εθελοντισμού, οι οποίες παράγουν σημαντικό έργο προς όφελος της Τρίτης Ηλικίας.
--Η βελτίωση ποιότητας ζωής σε δημότες που δεν έχουν επαρκείς πόρους.
--Η εφαρμογή πολιτικών και η συμμετοχή σε δράσεις, που αποσκοπούν στην ψυχαγωγία και αναψυχή των μελών του.
--Η παροχή Φυσικοθεραπευτικών υπηρεσιών.
--Η παροχή Εργοθεραπευτικής Γυμναστικής.
--Η παροχή ψυχαγωγίας με τις πολυμελείς Χορωδίες μελών των ΚΑΠΗ.
--Η πληροφόρηση των μελών για θέματα Δημόσιας Υγείας, Υγιεινής και Πρόληψης.
--Οι ιατρικές παροχές στους χώρους των ΚΑΠΗ, όπως μέτρησης σακχάρου, αρτηριακής πίεσης κλπ.
--Επίσης στο υφιστάμενο δίκτυο υπηρεσιών περιλαμβάνεται και το «Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι», που αποσκοπεί στην κοινωνική και οικονομική στήριξη των ηλικιωμένων ατόμων, στην εξασφάλιση της αυτόνομης διαβίωσης τους, την παραμονή στο οικογενειακό τους περιβάλλον και την διατήρηση της ψυχοσωματικής τους υγείας.  
Από τα εφαρμοσμένα προγράμματα, κατά το διαρεύσαν έτος, πραγματοποιήθηκαν:
 1.  ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ  ΑΠΟ  ΕΕΤΑΑ  ΑΕ      :                                                          362.821,95 €
 2. ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ ΜΕΛΩΝ ΚΑΠΗ               :                                                               1.940,00€
 3.  ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ  ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ       :                                                              2.195
 4.  ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ  ΧΟΡΩΔΙΑΣ  :                                                        68
 5.  ΔΑΠΑΝΕΣ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ  ΚΑΦΕΝΕΙΩΝ  ΚΑΠΗ  :                                         1.045,02 
 6.  ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ  :                                         63
 7.  ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ  ΠΑΡΟΧΗΣ  ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ  :                            28
 8.  ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ  ΤΟΥ ΒσΣ  :                                                                           3.192
 9.  ΔΑΠΑΝΗ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ  ΠΑΝΤΩΠΟΛΕΙΟ  Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ  :   3.503,07 
10. ΔΑΠΑΝΗ  ΓΙΑ  ΤΗΝ ΠΡΟΜ. ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΒ. ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ   :       13.460,70€
11. ΔΑΠΑΝΗ  ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ  ΠΙΤΑΣ  ΤΩΝ  2  ΚΑΠΗ  :                        2.260,00 
12. ΔΑΠΑΝΗ ΓΙΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΑΠΗ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ   :                                                271,41€
13. ΔΑΠΑΝΗ  ΓΙΑ  ΤΗ  ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ  ΤΟΥ  ΚΟΙΝ.ΚΑΦ. ΚΑΠΗ ΣΑΜΟΥ  :    13.246,00 
14. ΔΑΠΑΝΗ  ΓΙΑ  ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΤΟΥ ΒΣΣ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ  :      15.500,00
15. ΔΑΠΑΝΗ  ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΚΔΡΟΜΩΝ ΤΩΝ 2 ΚΑΠΗ                 :         3.230,00€
16.  ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ  ΜΟΝΙΜΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ    :                                           122.773,18 
17.  ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΙΔΑΧ     :                                                         18.954,15 
18.  ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΙΔΟΧ  :                                                         330.207,97 €
19.  ΕΞΟΔΑ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ  ΠΡΟΕΔΡΟΥ  :                                                              4.218,07 
20.  ΕΞΟΔΑ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ  :                                                       1.687,23 
21. ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΔΚ/Σ               :                                                              2.428,20€
Κυρίες και Κύριοι
Πίστη και ζωή :   Η πίστη κυρίως προσδιορίζει την χριστιανική ζωή και γι’ αυτό αποτελεί βασική και καθολική εκδήλωση μέσα στον κόσμο.  Χωρίς την ύπαρξη της πίστεως δεν είναι δυνατή και η ανάπτυξη των δύο άλλων μεγίστων αρετών, της ελπίδος και της αγάπης.  Η αλήθεια της οδού, την οποία οφείλει να ακολουθήσει ο άνθρωπος στην ζωή του είναι ο ίδιος ο Χριστός και κανένα εγκόσμιο στοιχείο δεν μπορεί να ελέγξει το μεγαλείο της οδού της πίστεως.[i]  Η ζωή κοντά στο Θεό δεν μπορεί να περιορισθεί μέσα στον κόσμο και την ιστορία, αλλά επεκτείνεται πέρα από αυτήν.  Η πίστη για τον άνθρωπο αποτελεί ακλόνητο βράχο, ένα στήριγμα, μία δύναμη, μία στερέωση.  Όμως χρειάζεται ενέργεια προκειμένου να φανούν αποτελέσματα και χωρίς αυτήν η πίστη είναι νεκρά.  Γι’ αυτό και η ζωντανή πίστη πρέπει να εκφράζεται με έργα, χωρίς τα οποία η πίστη είναι νεκρά και δεν ωφελεί τον άνθρωπο.[ii] 
Πολλοί διακηρύττουν ότι τα καλά έργα, και κυρίως της αγάπης προς τον πλησίον, είναι αυτοσκοπός.  Η έλλειψη όμως της πίστεως ή η ύπαρξη μιας τέτοιας νεφελώδους, καθιστούν δυστυχώς και την προσφορά του ανθρώπου προβληματική.  Έχουν τα καλά έργα μεγίστη αξία, όταν τίθενται στην προοπτική της βασιλείας του Θεού, και δεν είναι δυνατόν να έχουν σκοπό μόνον τον κορεσμό των αναγκών και την ικανοποίηση του εγωισμού.  Υπάρχουν ακόμη και πολλοί που φρονούν ότι η πίστη μόνη σώζει τον άνθρωπο και έτσι οδηγούν τον αγωνιστή να αντιμετωπίζει την πίστη του ως πρωταθλητισμό, που κατά αυτόν τον τρόπο εύκολα εξοβελίζουν την αγάπη για τον αδελφό και ταυτόχρονα καταπνίγουν την θέρμη της ψυχής.  Τα έργα γενικότερα πρέπει να θεωρούνται ως μαρτυρίες της πίστεως ή της απιστίας και γι’ αυτό η σωτηρία ή η καταστροφή του ανθρώπου είναι συνέπεια της πίστεως ή της απιστίας αυτού.
Η χριστιανική πίστη αποτελεί και κίνηση προς τον άλλο άνθρωπο, τον οποίο καλεί να υπερβεί τα όρια της ατομικότητός του, να σπάει διαρκώς το κέλυφος του εγωισμού του και να μεταμορφώνεται από άτομο σε πρόσωπο.  Έτσι εξέρχεται από την εγωπαθή φυλακή του εαυτού του και γίνεται μάρτυρας πίστεως και αφορμή σωτηρίας για του άλλους.  Στην ευαγγελική περικοπή για την θεραπεία ενός παραλύτου[iii], η εφευρετικότητα των συνοδών του παραλύτου καταδεικνύει την γνήσια και θερμή πίστη, η οποία δεν κάμπτεται από εμπόδια και δεν σταματά έμπροσθεν οποιωνδήποτε δυσκολιών.  Αγωνίζεται, επινοεί και εφευρίσκει τρόπους και δρόμους συμπαράστασης, ενίσχυσης, παρηγοριάς και ανακούφισης μέσα από διάφορες εκδηλώσεις και έργα αγάπης, γίνεται άνθρωπος με εμπειρία, όπου η πίστη εκδηλώνεται με τα έργα της ζωντανής και αληθινής αγάπης.[iv]
Ο άνθρωπος, ως εκ τούτου, οφείλει να ελπίζει στο Θεό για την σωτηρία του και την συντήρησή του επί της γης, και όχι να ελπίζει και να πιστεύει στα γήινα και φθαρτά.  Η αλήθεια της πίστεως αποτελεί αλήθεια ζωής και επομένως η γνώση της αλήθεια αυτής αποτελεί συγχρόνως και γνώση της αληθινής ζωής. 
Με αυτές τις απλές και ταπεινές σκέψεις και προβληματισμούς, οι οποίοι επιτακτικά καλούν να μας κινητοποιήσουν όλους, εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου σε όλους,
 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΥΓΙΕΙΝΑ ΚΑΙ ΕΥΦΡΟΣΥΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΡΠΟΦΟΡΟ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ.
Η φλόγα της αγάπης, η οποία ως σταθερή και ακατάλυτη, έχει αιτία και θεμέλιο στον Θεό, που είναι η πηγή της αγάπης, της πίστεως  και κάθε αγαθότητος, να καίει ακατάπαυστα για να ζεσταίνει και να μαλακώνει τις καρδιές όλων σας.
Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα μας Μητροπολίτα Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσέβιε, την Υμετέρα σεβασμίαν Σεβασμιώτητα εν Κυρί κατασπαζόμενοι, υπερήδιστα εκφράζομεν τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας για την ευγενή παραχώρηση του παρόντος Πνευματικού – Πολιτιστικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως Σας προς πραγμάτωση της ωραίας αυτής εκδηλώσεως.
Με αισθήματα ειλικρινούς αγάπης και υψίστης τιμής, Σεβασμιώτατε Ποιμενάρχα μας, ευχόμαστε, με την ψυχή και την καρδιά μας δεόμενοι προς τον Κύριο, να διαφυλάττει, και να γεραίρει την Σεβασβιώτητά Σας, προς συνέχιση της αμεταπτώτου και λαμπράς ποιμαντορίας Σας, για το καλό της Αγιωτάτης μας Εκκλησίας.                                                           Σας ευχαριστώ πολύ 
Σάμος, 14 Φεβρουαρίου 2017
ΚΥΡΙΑΚΟΣ Ι. ΠΑΤΣΙΔΗΣ
Υποστράτηγος ε. α. ΕΛ.ΑΣ – Θεολόγος
Δημοτικός Σύμβουλος –  Πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ. «ΣΑΜΙΑΚΗ ΑΡΩΓΗ»                                                                                .                     


[i].  «Ἐγώ εἰμι ἡ ὁδός καὶ ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωή», Ἰωάν. ιδ΄ 6. 
[ii]. «Ἡ πίστις χωρίς ἔργων νεκρά ἐστιν», Ἰακ. β΄ 26.   
[iii]. Ματθ. η΄ 1-8.  
[iv]. «πίστις δι’ ἀγάπης ἐνεργουμένης»  Γαλ. ε΄ 6.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου