Κυριακή, 30 Απριλίου 2017

Σε Επίτιμο Δημότη Σάμου ανακήρυξε το βραβευμένο ποιητή και διπλωμάτη κ. Γιώργο Βέη ο Δήμος Σάμου

 

Επίτιμος Δημότης Σάμου ο Γιώργος Βέης

Σε Επίτιμο Δημότη Σάμου ανακήρυξε το βραβευμένο ποιητή και διπλωμάτη (με ρίζες καταγωγής από τον Πύργο της Σάμου), Γιώργο Βέη ο Δήμος Σάμου το Σάββατο, 29 Απριλίου 2017, στις 20.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού μεγάρου Σάμου.
Ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Γιώργο Βέη, ενώ, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κωνσταντίνος Αμυρσώνης ανακοίνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΥ και συνεχάρη το τιμώμενο πρόσωπο κ. Γιώργο Βέη.
Για το έργο και την προσωπικότητα του κ. Βέη μίλησαν οι κ.κ Χρήστος Λάνδρου και Ευάγγελος Δημητριάδης, ενώ την εκδήλωση συντόνισε άριστα ο δημοσιογράφος κ. Μάνος Στεφανάκης.

Στην εκδήλωση η κα Κλάρα Βέη τραγούδησε δύο μελοποιημένα ποιήματα από τις συλλογές του κου Βέη «Μετάξι στον κήπο» και «Ν, όπως Νοσταλγία».
Ο Γιώργος Βέης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε επτά ευρωπαϊκές γλώσσες και στα κινεζικά. 
Το πρώτο του βιβλίο, "Φόρμες και άλλα ποιήματα", εκδόθηκε το 1974. Ακολούθησαν άλλα έντεκα βιβλία ποίησης, έως το "Μετάξι στον κήπο" (Ύψιλον, 2010). 
Από το 1976 ασχολείται με την κριτική της λογοτεχνίας. Μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων. 
Υπηρετεί στο Διπλωματικό Κλάδο του Υπουργείου Εξωτερικών. Διετέλεσε Πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Γενικός Πρόξενος στο Ντόρτμουντ, στη Μελβούρνη, στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάο, σύμβουλος Πρεσβείας στο Πεκίνο και στη Σεούλ, επιτετραμμένος στο Καμερούν, με παράλληλη διαπίστευση στο Τσαντ, στο Σάο Τομέ-Πρινσίπε, στην Γκαμπόν, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στη Γουϊνέα του Ισημερινού. Διετέλεσε πρέσβης στο Σουδάν, με παράλληλη διαπίστευση στη Σομαλία. Το 2010 τοποθετήθηκε πρέσβης στην Ινδονησία, με παράλληλη διαπίστευση στη Μαλαισία, στο Σουλτανάτο του Μπρουνέι και στο Ανατολικό Τιμόρ.
Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας το 2000, για το βιβλίο "Ασία, Ασία", και με το Κρατικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας το 2010, για το βιβλίο "Από το Τόκιο στο Χαρτούμ". Η ποιητική του συλλογή "Λεπτομέρειες κόσμων" (εκδ. Ύψιλον) απέσπασε το Βραβείο Λάμπρος Πορφύρας της Ακαδημίας Αθηνών το 2007. Το 2012 του απονεμήθηκε ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Φοίνικος για τις υπηρεσίες του στο διπλωματικό σώμα.
Το 2014 τιμήθηκε με το Βραβείο Ποίησης του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών, για το σύνολο του έργου του.
Τον Ιούλιο του 2015 προήχθη κατ' απόλυτη εκλογή από τον βαθμό του Πληρεξούσιου Υπουργού Α' στον βαθμό του Πρέσβεως και διορίστηκε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου