Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Αυτή την περίοδο οι άνθρωποι της υπαίθρου μαζεύουν τις ελιές από τα δένδρα.

Η συγκομιδή της ελιάς στη Σάμο αρχίζει τον Νοέμβριο και ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο.

O χρόνος έναρξης της συγκομιδής εξαρτάται από το χρόνο που η ελιά αποκτά τη μεγαλύτερη περιεκτικότητά της σε λάδι. 
Κάθε περιοχή έχει το δικό της χρόνο ωρίμανσης.
Αυτή την περίοδο οι άνθρωποι της υπαίθρου αρχίζουν να μαζεύουν τις ελιές από τα δένδρα. 
Αυτή είναι μια παμπάλαια ενασχόληση αλλά και ευχάριστη όπου όλη η οικογένεια βοηθά. 
Έτσι βοήθησα κι εγώ στο μάζεμα των καρπών αυτών, νιώθοντας μέσα μου πόσο γενναιόδωρη είναι η μητέρα Φύση.

Το μάζεμα της ελιάς σήμερα

Το μάζεμα του ελαιοκάρπου γίνεται συνήθως αργά το φθινόπωρο, όταν ο πράσινος καρπός της ελιάς κοκκινίζει και αρχίζει να αποκτά ένα λαμπερό μαυροϊδές χρώμα. 
Είναι τότε που η ωρίμανση της ελιάς φτάνει σε ένα ικανοποιητικό στάδιο και έχει αρκετή ποσότητα ελαιολάδου. 
Ο ελαιόκαρπος στην Ελλάδα μαζεύεται σήμερα με ειδικές «ελαιοραβδιστικές» μηχανές. 
Στην κεφαλή μιας μεταλλικής ράβδου υπάρχουν περιστρεφόμενα τμήματα από πλαστικό. 
Με μια  ηλεκτρογεννήτρια η κεφαλή περιστρέφεται χτυπώντας τα κλαδιά της ελιάς. 
Ο ελαιόκαρπος πέφτει γρήγορα και εύκολα πάνω σε πλαστικά δίχτυα. 
Σε πολλές περιοχές έχουν ειδικά κόσκινα, όπου γίνεται διαλογή των σπασμένων κλαδιών. 
Στη συνέχεια οι ελιές σακιάζονται ή μπαίνουν σε πλαστικά κιβώτια και οδηγούνται στα ελαιοτριβεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου