Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018: Εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τον Σύλλογο Ποντίων Σάμου ''Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ'' με κεντρικό ομιλητή τον Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών κ. Θεοφάνη Μαλκίδη


Παρασκευή 25 Μαΐου 2018:
Εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τον Σύλλογο Ποντίων Σάμου ''Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ'' με κεντρικό ομιλητή τον Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών κ. Θεοφάνη Μαλκίδη, με θέμα, Γενοκτονία: Από τη Σιωπή, τη Λήθη και την Άρνηση, στη Διεκδίκηση, τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση.
Τόπος εκδήλωσης: Αίθουσα Διαλέξεων Δημοτικού Μεγάρου Δήμου Σάμου, Ώρα έναρξης: 18:00.
------------------------------------------

Σύλλογος Ποντίων Σάμου «H Παναγία Σουμελά»
Οι εκδηλώσεις μνήμης έχουν σκοπό να
τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίζουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου 1916 – 1923 με τους διωγμούς, τη γενοκτονία και τoν ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους που είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.
κυρίες και κύριοι
Η 19η Μαΐου είναι ημέρα σεβασμού και τιμής στον ποντιακό ελληνισμό.
Η Ελληνική Πολιτεία, με το νόμο 2193/1994  καθιέρωσε τη 19η Μαΐου, κάθε έτους, ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό να τονίσει ιδιαίτερα και να υπενθυμίζει τα γεγονότα της δραματικής περιόδου 1916 - 1923 με τους διωγμούς, τη γενοκτονία και τoν ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους που είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.
Στην Μικρά Ασία την κοιτίδα του χιλιόχρονου Ελληνισμού η ορμητική εισβολή των Οθωμανών στο τέλος του 13ου αιώνα και η κατάληψη της Καλλίπολης στη Θράκη το έτος 1354 και τέλος η κατάληψη της βυζαντινής αυτοκρατορίας το 1453 υπήρξαν αφετηρία δεινών που απείλησαν την ύπαρξη του Ελληνικού έθνους.
Σε μια εποχή που η δυτική Ευρώπη προχωρούσε με άλματα στη διαμόρφωση νέων θεσμών, πολιτικών και εκκλησιαστικών και μέσα από το πνεύμα της Αναγέννησης σημείωναν καταπληκτική πρόοδο τα γράμματα, οι επιστήμες και οι τέχνες, ο Ελληνισμός αγωνιζόταν για την επιβίωση του.
Η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών με την με αριθμό 96 απόφαση της 11ης Δεκεμβρίου 1946 αποφάσισε τον χαρακτηρισμό της γενοκτονίας ως εγκλήματος διεθνούς δικαίου, γεγονός που αποτελεί πράξη ιστορικής σημασίας και καινοτομία για την εξέλιξη του διεθνούς δικαίου.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αποτέλεσμα της οργανωμένης πολιτικής των Τουρκικών καθεστώτων μεταξύ του 1894 και 1955.
Σύντομα οι προθέσεις των Νεότουρκων και των Κεμαλικών αποτυπώθηκαν σε διατάγματα και νόμους για να εξελιχτούν σε απροκάλυπτες βιαιοπραγίες, βιασμούς, φυλακίσεις.
Εκατομμύρια παιδιά, άνδρες και γυναίκες βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν η εξορίστηκαν από τα σπίτια τους μόνο και μόνο επειδή ήταν Έλληνες.
Στις ίδιες περιοχές και συχνά ταυτόχρονα δολοφονήθηκαν εκατομμύρια Αρμενίων και Ασσυρίων.
Το μόνο ‘’έγκλημα’’ αυτών των εκατομμυρίων ανθρώπων ήταν ότι ζούσαν εκεί όπου είχαν ζήσει οι πρόγονοί τους για χιλιάδες χρόνια πριν από τις τουρκικές εισβολές.
Οι Τούρκοι κυβερνήτες εκτέλεσαν με αφάνταστη συγκρότητα το σχέδιο τους να δημιουργήσουν μια Τουρκία για τους Τούρκους.
Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ ότι αναμφισβήτητα οι αρμονικές σχέσεις με τη γείτονα χώρα εξυπηρετούν και διευκολύνουν όλους μας, αμφότερων των πλευρών αλλά η αναφορά στο παρελθόν αποτελεί δικαίωμα στη μνήμη που δεν παραγράφεται.
Η προώθηση του θέματος της γενοκτονίας των Ποντίων και του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας δεν είναι μήνυμα αντιπαλότητας, αλλά μήνυμα γνησιότητας της ιστορίας και της γνώσης για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων της ζωής των λαών και την πρόληψη δολίων επιβουλών εναντίον της.
Ευχαριστώ
Αβραμίδης Γεώργιος
Πρόεδρος Συλλόγου Ποντίων Σάμου
''Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ''
---------------------

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε την από κοινού διοργάνωση διήμερου αφιερώματος στον Πόντο, σε συνεργασία με τον υπέροχο και δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος Σάμου ''Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΑΧΑΝΑΣ'' Πολιτιστικός Σύλλογος Βαθέος Σάμου "Ο Καπετάν Λαχανάς" , στις 25 και 26 Μαΐου.
Η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 στην Αίθουσα Διαλέξεων του Δημοτικού Μεγάρου Δήμου Σάμου και Ώρα έναρξης: 18:00:
Εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τον Σύλλογο Ποντίων Σάμου ''Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ'' με κεντρικό ομιλητή τον Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών κ. Θεοφάνη Μαλκίδη, με θέμα, Γενοκτονία: Από τη Σιωπή, τη Λήθη και την Άρνηση, στη Διεκδίκηση, τη Διεθνοποίηση και την Αναγνώριση.
Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων Σάββατο 26 Μαΐου 2018 στο Αμφιθέατρο ΓΕΛ και ώρα 19.30, υπό την οργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος Σάμου ''Ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΑΧΑΝΑΣ'', θα παρουσιάσει στοιχεία από την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοση του Πόντου, πλαισιωμένα από τραγούδια και χορούς της περιοχής του Πόντου.

----------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου