Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

ΞΑΝΘΗ...!!!Η πόλη με τα 1.000 ΧΡΩΜΑΤΑ...η ΚΥΡΑ και ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ της ΘΡΑΚΗΣ

Fifi Chatzistoikou

Η Σοφία (Φιφή) Χατζηστόικου του Ιωάννη Χατζηστόικου και της Ελένης Χατζηστόικου-Τζούκα
γεννήθηκε στην
Ξάνθη στις 29-8-1970 όπου και διαμένει ως σήμερα.
Από πολύ μικρή ηλικία υπήρξε έκδηλο το ενδιαφέρον και η ενασχόλησή της με τα εικαστικά και ειδικά με την ζωγραφική. Αναφορά στην τέχνη της και στις δημιουργίες της έχει γίνει σε έντυπο τύπο ανά την Ελλάδα καθώς και σε πολλές διαδυκτιακές γκαλερί ανά τον κόσμο. Είναι μέλος του ομίλου UNESCO Ελλάδος (Πειραιώς και νήσων) ο οποίος και δημοσίευσε έργο της στο ημερολόγιο του 2010. Εχει ασχοληθεί ενεργά στο παρελθόν με τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές και μετέπειτα με το Ξανθιώτικο Καρναβάλι.
Δραστηριοποιήθηκε στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων στο 1ο Σύστημα και μετέπειτα στο 2ο Σύστημα Δασοπροσκόπων Ξάνθης .
Ιδρυτικό στέλεχος και αρχηγός των ΜΑΖΟΡΕΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ.
Mέλος στην παγκόσμια οργάνωση ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ.
Mέλος στον Διεθνή Οργανισμό ACTION AID υποστηρίζοντας τον θεσμό της αναδοχής παιδιών από τις χώρες του αναπτυσόμενου κόσμου.
Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος του συνδυασμού «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
------------------------------------------------------------------
Γεννήθηκα στις 29-8-1970 στην ΞΑΝΘΗ όπου και ζω μέχρι σήμερα.
ΞΑΝΘΗ...!!!Η πόλη με τα 1.000 ΧΡΩΜΑΤΑ...η ΚΥΡΑ και ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ της ΘΡΑΚΗΣ. Πόλη μικρή μα πανέμορφη,ερωτεύσιμη και λατρεμένη τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους επισκέπτες της. Πόλη εθιστική. Αν την επισκεφθείς μία φορά δεν υπάρχει τέλος...θα έρχεσαι και θα ξανάρχεσαι... Πόλη με ωραίους και φιλόξενους ανθρώπους. Φημισμένη τόσο για το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ της όσο και για τις ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ που λαμβάνουν χώρα στον διατηρητέο οικισμό της παλιάς Ξάνθης κάθε χρόνο με την έλευση του Φθινοπώρου, αρχές Σεπτεμβρίου.
Σ' αυτήν την πόλη λοιπόν μεγάλωσα, εμπνεύσθηκα και ασχολήθηκα στο μέτρο το δυνατό στα στενά πλαίσια της επαρχίας με ότι γέμιζε την ψυχή μου κατά καιρούς. Παλαιότερα με την μουσική (ακορντεόν), με τον Προσκοπισμό (ήμουν η δεύτερη γυναίκα που έγινε δεκτή στο έως τότε αυστηρά ανδροκρατούμενο Σ.Ε.Π) μετέπειτα με το θέατρο στην τοπική θεατρική ομάδα, τον χορό και την χορογραφία ως αρχηγός του γκρουπ των ΜΑΖΟΡΕΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ.
Αν και αριστούχα μαθήτρια δυστυχώς δεν έδωσα τελειώνοντας το Λύκειο στην Καλών Τεχνών. Ήταν extreme πριν χρόνια για τα δεδομένα της εποχής να σπουδάσεις και να έχεις ως επαγγελματικό προσανατολισμό τις Καλές Τέχνες. Ίσως αν είχα την δυνατότητα να γυρίσω
τον χρόνο πίσω να το έκανα τώρα...Ίσως να μου βγήκε σκέφτομαι μερικές φορές και σε καλό
γιατί ως αυτοδίδακτη ζωγραφίζω με την ψυχή μου και όχι πάνω σε κάποια πεπατημένη. Δεν είχα την τύχη η την ατυχία να επηρεαστώ από κανέναν.
Ζωγραφίζω από πολύ μικρή. Αρχικά πάνω σε πέτρες (οι αγαπημένες μου αυτές από τα Μαύρα Βόλια της Χίου), σε πιάτα και σε βάζα της μαμάς με σμάλτο. Αργότερα σε ρούχα και σε υφάσματα έως ότου κατέληξα σε μεγαλύτερη πλέον ηλικία στον καμβά. Χρησιμοποιώ λάδια και ακρυλικά, ενίοτε και παστέλ.
Εκτός από την ζωγραφική διακοσμώ ξυλόγλυπτες κορνίζες (κατασκευές του πατέρα μου ο οποίος είναι το δεξί μου χέρι) για καθρέφτες, με στολίδια της θάλασσας. Όστρακα, βότσαλα, άμμος, ξύλα. Όλα αυτά τα δώρα του Αιγαίου παντρεύονται αρμονικά μεταξύ τους. Τα συλλέγω και τα επεξεργάζομαι πριν τα ενσωματώσω στο ξύλο της κορνίζας. Επίπονη και κοπιαστική ασχολία όμως το τελικό αποτέλεσμα κρεμασμένο στον τοίχο με ανταμοίβει.
Το εργαστήριο μου βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή των ΑΡΧΑΙΩΝ ΑΒΔΗΡΩΝ πατρίδα του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ 15 λεπτά μόλις από την Ξάνθη. Η αύρα και η ενέργεια που εκπέμπει η περιοχή κάνει ακόμη πιο μαγική την ενασχόληση μου αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου