Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Ο Σάββας Καλεντερίδης στη Σάμο ομιλητής στην εκδήλωση γα την 19 Μαΐου ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων



Στα πλαίσια της μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων και καλεσμένος του Συλλόγου Θρακομακεδόνων Σάμου η <<ΕΓΝΑΤΙΑ>>,ο Σάββας Καλεντερίδης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για τη 19 Μαΐου ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων με θέμα: η γεωπολιτική των γενοκτονιών και η Ελληνική πραγματικότητα .
Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης ο Σάββας Καλλεντερίδης παραχώρησε σήμερα συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της πόλης
2000fm.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα διαλέξεων του Ξενοδοχείου Σάμου αύριο Τετάρτη 12.Μαΐου στις 8 το βράδυ.Η εκδήλωση είναι ανοικτή για όλους τους Σαμιώτες

Ο Σάββας Καλεντερίδης με τον πρ.Βουλευτή Θαλασσινό Θαλασσινό








Ο Σάββας Καλεντερίδης γεννήθηκε στη Βέργη Σερρών το 1960. Το 1977 εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1981, ως ανθυπίλαρχος. Υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες των τεθωρακισμένων και των καταδρομών και σε κρίσιμες θέσεις στο εξωτερικό. Το Μάρτιο του 2000, ενώ φοιτούσε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου, παραιτήθηκε από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού, με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη. Από το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε και διευθύνει τον εκδοτικό οίκο Ινφο-Γνώμων. Με το ψευδώνυμο Κώστας Νικοπολίδης μετέφρασε από τα τουρκικά και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου "Κράτος συμμορία", Εκδόσεις Τουρίκη, ενώ μετέφρασε από τα τουρκικά και την "Έκθεση Σουσουρλούκ", που συμπεριλήφθηκε στο ομώνυμο βιβλίο των Εκδόσεων Α.Α. Λιβάνη. Σε συνεργασία με το ίδρυμα "Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου Μέλπως Μερλιέ" συμμετείχε και προλόγισε την έκδοση του διπλού CD "Τραγούδια του Πόντου, Ηχογραφήσεις του 1930" και του CD "Τραγούδια από τις παράλιες πόλεις του Πόντου και της Μικράς Ασίας". Επιμελήθηκε επίσης της έκδοσης του δίτομου έργου "Ανάλυση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, Μύθος και πραγματικότητα", του βιβλίου "Οι μειονότητες στην Τουρκία" και των ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών "Κάτω Ιταλία - Μεγάλη Ελλάδα", "Σικελία", "Ρόδος - Σύμη - Καστελόριζο - Καρία - Λυκία", "Χίος - Σμύρνη", "Βουλγαρία - Ανατολική Ρωμυλία", "Καππαδοκία - Κεντρική Ανατολία" και "Κωνσταντινούπολη - Μαρμαράς". Έγραψε τους ιστορικούς ταξιδιωτικούς οδηγούς "Κοζάνη, στην αγκαλιά των βουνών", "Ιωνία, Σάμος - Έφεσος - Μίλητος - Πριήνη", "Δυτικός Πόντος, Βιθυνία - Παφλαγονία" και "Ανατολικός Πόντος, Κοτύωρα - Κερασούντα - Τραπεζούντα - Αργυρούπολη - Καρς". Αναλύσεις και άρθρα του Σάββα Καλεντερίδη, με κύριο θέμα την Τουρκία και άλλα περιφερειακά ζητήματα, έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες "Κυριακάκτικη Ελευθεροτυπία" και "Παρόν" και στα περιοδικά "Άμυνα και διπλωματία", "Απόρρητο Δελτίο" και "Διπλωματία".


Ο αντισυνταγματάρχης, Σάββας Καλεντερίδης, πρωταγωνιστής στην υπόθεση Οτσαλάν, παραιτείται από τις τάξεις του ελληνικού στρατού ένα περίπου χρόνο μετά την παράδοση του ηγέτη των Κούρδων στην Τουρκία, εκφράζοντας τη διαφωνία του στον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης κι αφού στήθηκε κι ο ίδιος στον τοίχο για την εμπλοκή του. Το 2007, οκτώ χρόνια μετά τα γεγονότα, τα οποία τάραξαν συθέμελα το κύρος και την εθνική αξιοπρέπεια των Ελλήνων, εκδίδει το βιβλίο του “Παράδοση Οτσαλάν, η ώρα της αλήθειας”, όπου εξιστορεί τα γεγονότα που τσαλάκωσαν την εθνική υπερηφάνεια των Ελλήνων. Είναι η μαρτυρία του αυτόπτη μάρτυρα μίας τραγωδίας η οποία…κορυφώθηκε στην Κένυα στις 15 Φεβρουαρίου του 1999, ημέρα κατά την οποία ο Άπο, παρά το πολιτικό άσυλο που του πρόσφερε η Ελλάδα ανεπισήμως, παραδίδεται στα χέρια των Τούρκων. Εκθέτοντας τη χώρα έναντι των συμμάχων της, που, όπως αποκαλύπτει ο κ. Καλεντερίδης, ήταν χειραγωγούμενη από τα ξένα κέντρα.
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjRCv0xfzrc9ICkvDNb9z5NFROSVf3-rD4Y2URdKriIBKOl0jZT8uv0u_aNk_HNo04AntGwAhCcEJ2biHlCAVeF4FYkdksBTUkyKbvRXkik6fGt_Ilsiw52T_MNniK_QISHrgk58SoYnV6u/s400/APO1Το βιβλίο παρουσιάστηκε τις τελευταίες μέρες και στην Κύπρο. Είναι αφιερωμένο στους αγωνιστές της ελευθερίας, μεταξύ των οποίων και οι Κύπριοι. Βαθιά η σχέση με την Κύπρο, αφού όσο υπηρετούσε στο ελληνικό κράτος, ένας από τους τομείς που ασχολήθηκε ήταν κι η εξιχνίαση του ζητήματος των αγνοουμένων.
click to zoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου