Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Στη Σάμο ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Φωτιάδης Κωνσταντίνος! ο ιστορικός που με την πολυετή έρευνα του στα αρχεία της Ελλάδος και πολλών ευρωπαϊκών κρατών τεκμηρίωσε με αδιάσειστα στοιχεία την γενοκτονία των Ποντίων.

 Η Σάμος είναι ευλογημένος τόπος! Δήλωσε ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Φωτιάδης Κωνσταντίνος ο οποίος βρέθηκε στη Σάμο καλεσμένος από τους Συλλόγους  Ποντίων Σάμου "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" και Θρακομακεδόνων Σάμου η "ΕΓΝΑΤΙΑ" για την εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.

Σάμος 15-5-2017: εκδήλωση με πρωτοβουλία του Συλλόγου Ποντίων Σάμου "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" και Συλλόγου Θρακομακεδόνων Σάμου η "ΕΓΝΑΤΙΑ" στην μνήμη της γενοκτονίας​ των Ποντίων 19η Μαίου
στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχειακού Μεγάρου με κύριο ομιλητή τον καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Φωτιάδη Κωνσταντίνο.
Σημειωτέον ο εν λόγω καθηγητής όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος των Συλλόγων κ. Αβραμίδης Γεώργιος, είναι ο ιστορικός που με την πολυετή έρευνα του στα αρχεία της Ελλάδος και πολλών ευρωπαϊκών κρατών τεκμηρίωσε με αδιάσειστα στοιχεία την γενοκτονία των Ποντίων. Με την εργασία του αυτή η Βουλή των Ελλήνων και πολλά άλλα κράτη αναγνώρισαν τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν επιτυχώς με χορευτικά τμήματα οι πολιτιστικοί​ Σύλλογοι Σάμου, "ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΑΧΑΝΑΣ" και ΧΟΡ.Ο.Σ καθώς και οι υπέροχοι μουσικοί, Ηλιάδης Βασίλειος με την λίρα και τραγούδι, Λιάπης Γεώργιος με την κιθάρα και τραγούδι, Κολλιάκος Μάριος με το νταούλι.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ είναι πολύ λίγο σε όλους τους συντελεστές που βοήθησαν για την επιτυχία της εκδήλωσης δήλωσε πολλές φορές ο πρόεδρος κ. Αβραμίδης Γεώργιος.



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ                                                                                          Σάμος 15 /05/2017
ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Πάνω από έναν αιώνα από το ξεκίνημα της γενοκτονίας των Ποντίων από το κίνημα των Νεότουρκων, οι ιστορικές μνήμες αυτής της αποτρόπαιης πράξης, που, με τους μετριότερους υπολογισμούς, οδήγησε με φρικτό τρόπο στο θάνατο πάνω από 300.000 ανθρώπους, οφείλουν να παραμένουν ζωντανές στον σύγχρονο ελληνισμό. Η Ιστορία δεν είναι μια απλή καταγραφή γεγονότων με ακαδημαϊκή μόνον σημασία. Είναι μια ζώσα, δυναμική και διαρκής επιστημονική διαδικασία κατανόησης βαθύτερων αιτίων και, συνεπώς, πρόβλεψης πιθανών αιτιατών. Ίσως ο αφορισμός που διατείνεται ότι η "ιστορία επαναλαμβάνεται, είτε ως φάρσα είτε ως τραγωδία", να μην έχει απόλυτη και καθολική ισχύ. Το βέβαιο όμως είναι πως ό,τι παραδίδεται στη λήθη, παύει να διδάσκει. Και, άρα, παύει να παίζει το ρόλο που απαιτείται να έχει -ειδικά στις δύσκολες και κρίσιμες μέρες που διανύουμε- στην εθνική συνείδηση και τη συλλογική μνήμη. Σ' αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζω τον καθηγητή κύριο Κωνσταντίνο Φωτιάδη και χαιρετίζω με θέρμη και συγκίνηση την αποψινή εκδήλωση, που διοργανώνουν ο Σύλλογος Ποντίων Σάμου "Παναγία Σουμελά" και ο Σύλλογος Θρακομακεδόνων Σάμου "Εγνατία". Το νησί μας υποδέχθηκε πολλές εκατοντάδες εκτοπισμένους από τις αγριότητες της εποχής εκείνης και φέρει έντονη τη σφραγίδα του ποντιακού στοιχείου με την ξεχωριστή κουλτούρα που τον συνοδεύει και που τόσο μεγάλο ρόλο έπαιξε στη σύγχρονη Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Η αποψινή εκδήλωση είναι, λοιπόν, ουσιαστικής σημασίας, διότι βοηθάει στην κατανόηση μιας τραγικής περιόδου που σημάδεψε ανεξίτηλα τον ελληνισμό. Τα συμπεράσματα από τη μελέτη της είναι πάντοτε χρήσιμα και, δυστυχώς, στις ταραγμένες μέρες μας, ίσως και πολύ επίκαιρα.Παρακολουθώντας και συμμετέχοντας πάνω  από 15 χρόνια στην επέτειο για την Γενοκτονία των Ποντίων σας προσκαλώ να μην ξεχνούμε την φρικτή ιστορία του Εμίν Μπέη και των λεγόμενων δικαστηρίων «Ανεξαρτησίας» που έστελναν με συνοπτικές διαδικασίες οικογένειες στο θάνατο.Σας προσκαλώ παράλληλα διατηρώντας και εμπλουτίζοντας την ιστορική μας μνήμη χωρίς στερεότυπα να προχωράμε σε μια νέα πρόταση προόδου, ανάπτυξης, κοινωνικής αλληλεγγύης, μια πρόταση βασισμένη στις αξίες μας, στην πίστη μας αλλά και στην δημιουργικότητα μας.
Ο Δήμαρχος Σάμου

Μιχάλης  Α. Αγγελόπουλος

 

Η Σάμος είναι ευλογημένος τόπος!!!
Σε όλες τις συζητήσεις που έκανε ο καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Φωτιάδης Κωνσταντίνος αναφέρθηκε στην Σάμο χαρακτηρίζοντάς την ως τόπο ευλογημένο!. 
''Ζείτε σε ευλογημένο τόπο, η Σάμος είναι από τα ωραιότερα και καταπράσινα νησιά της Ελλάδας μας''
Σας ευχαριστώ πολύ δήλωσε στον πρόεδρο των Συλλόγων Ποντίων Σάμου "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" και Θρακομακεδόνων Σάμου "ΕΓΝΑΤΙΑ" κ. Αβραμίδη Γεώργιο για τη ζεστή φιλοξενία και την άψογη από όλες τις πλευρές εκδήλωσηδιάλεξη, στην μνήμη της γενοκτονίας​ των Ποντίων με θέμα «θα παραμείνουμε απαθείς;» στην οποία είχα την τιμή να είμαι ο κεντρικός ομιλητής στην κατάμεστη από Σαμιώτες και ποντίους, υπέροχη και φιλόξενη αίθουσα του δημαρχιακού Μεγάρου.

Η φιλοξενία ήταν μοναδική!
Κατά την 4ήμερη παραμονή του στη Σάμο ο καθηγητής  κ. Φωτιάδης Κωνσταντίνος επισκέφτηκε:

     Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Σάμου και στεγάζεται σε δύο κτήρια. Διαθέτει συλλογές όλων των εποχών, αλλά κυρίως της αρχαϊκής περιόδου. Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι ο κούρος, ο οποίος φημίζεται για το μέγεθός του, αφού φτάνει περίπου τα 5,5 μέτρα και βρέθηκε σε ανασκαφές το Σεπτέμβριο του 1980 στην περιοχή του Ηραίου. 
     Το μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιανής στο πυθαγόρειο Σάμου.
     Το Ευπαλίνειο όρυγμα που βρίσκεται στο Πυθαγόρειο της Σάμου και θεωρείται ένα απ' τα πιο σπουδαία αρχιτεκτονικά έργα της Αρχαιότητας και είναι μια σήραγγα μήκους 1036 μέτρων, η οποία κατασκευάστηκε κατά τον 6ο αιώνα π.Χ.
     Τον πύργο του Λυκούργου Λογοθέτη (1824).
     Την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, δίπλα στον πύργο του Λογοθέτη. Οικοδομήθηκε από το 1831 έως το 1833.
     Το λιμάνι του πυθαγορείου και το άγαλμα του Πυθαγόρα που ατενίζει τη θάλασσα, στη μια άκρη του λιμανιού.
     Το μνημείο πεσόντων Σαμίων Αγωνιστών κατά την περίοδο 1919-1922 και έγινε ξενάγησε στο χώρο του Φιλοτεχνικός Όμιλος Σάμου από τον πρόεδρο του Φ.Ο.Σ κ. Βαρούμα Νίκο.
     Την ψιλή άμμο και τα στενά της Μυκάλης αγναντεύοντας τα απέναντι παράλια της Ιωνίας.
     Τέλος επισκέφτηκε το Κοκκάρι, όπου εκεί τον υποδέχτηκε ο γεωπόνος και καλλιεργητής της ορχιδέας κ. Αμυρσώνης Γιακουμής για να τον ξεναγήσει στο υπέροχο τουριστικό θέρετρο της Σάμου.
Στις επισκέψεις όλες που πραγματοποίησε ο καθηγητής κ. Φωτιάδης Κωνσταντίνος συνοδευόταν από τον πρόεδρο κ. Αβραμίδη Γεώργιο και μέλη των δυο Συλλόγων.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου