Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Του Δημάρχου Σάμου κ. Αγγελόπουλου Μιχάλη και παρουσία της υπουργού Πολιτισμού κ. Κονιόρδου Λυδίας, για την Aνακήρυξη του Ευπαλινείου Ορύγματος ως «ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΠΟΣΗΜΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ»



Από το Δημαρχείο του Δήμου Σάμου την 29η Οκτωβρίου 2017 και ωρα 11.30 π.μ ξεκίνησε η εκδήλωση για την ανακήρυξη του Ευπαλινείου Ορύγματος ως «ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΠΟΣΗΜΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ» παρουσία της υπουργού Πολιτισμού κ. Κονιόρδου Λυδίας, του
Μητροπολίτη Σάμου κ.κ Ευσέβιου, του Βουλευτή Νομού Σάμου κ. Σεβαστάκη Δημήτριου, του Δημάρχου Σάμου κ. Αγγελόπουλου  Μιχάλη, Στρατιωτικών αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, πρώην και νυν Δημοτικών και Περιφερειακών συμβούλων και πλήθος κόσμου.

Ο Δήμαρχος Σάμου στο χαιρετισμό του, έκανε το παρακάτω καλωσόρισμα για το  για την ανακήρυξη του Ευπαλινείου Ορύγματος ως «ΔΙΕΘΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΠΟΣΗΜΟ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ»
Αξιότιμοι ……. , φίλες και φίλοι
Με ιδιαίτερη χαρά και αίσθημα υπερηφάνειας σας καλωσορίζω στη σημερινή εκδήλωση, που έχει ξεχωριστή και μεγάλη σημασία για τη Σάμο.
Στα 3.000 χρόνια ιστορίας του νησιού μας, το όνομα του Ευπαλίνου μνημονεύεται επάξια δίπλα σ’ αυτά του Πυθαγόρα και του Αρίσταρχου, πνευματικών γιγάντων που χάραξαν νέους δρόμους στην ανθρώπινη σκέψη.
Το επιστημονικό έργο μπορεί να χωρίζεται σε τομείς, κατά βάθος όμως είναι συνεχές και τα πεδία του επικαλύπτονται, περιπλέκονται και αλληλοσυνδέονται. Και μεταξύ των πιο υψηλών κορυφών αυτής της θαυμάσιας συνύπαρξης, που το αποτέλεσμά της είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών της, βρίσκεται σίγουρα η Μηχανική.
Μαθηματική θεωρία και πράξη, γεωμετρική παρατήρηση, αρχές της γεωλογίας, της υδραυλικής, της τοπογραφίας, αλλά και πρωτοπόρος οραματική σκέψη προκειμένου να υπερπηδηθούν απρόβλεπτα φυσικά εμπόδια, συνυπάρχουν στις εφαρμογές της μηχανικής και μέσω αυτής αποκτούν μια πρακτική διάσταση που, εφόσον είναι ιδιοφυής και καινοτόμος όπως συμβαίνει με το Ευπαλίνειο Όρυγμα, αντηχούν το θρίαμβο της ανθρώπινης διάνοιας στους αιώνες.
Ο άνθρωπος, το πρώτο και μόνο τεχνολογικό ον στον πλανήτη, θέλησε ανέκαθεν να υποτάξει τη φύση στις ανάγκες του και το Ευπαλίνειο Όρυγμα που σήμερα ανακηρύσσουμε ως Διεθνές Ιστορικό Τοπόσημο Μηχανικής αποτελεί μεγαλειώδες, αλλά και πολύ σοφό υπόδειγμα πρακτικής εφαρμογής αυτής της επιθυμίας.
Έργο τεράστιας δυσκολίας και μεγάλης πολυπλοκότητας, το Ευπαλίνειο Όρυγμα αποτέλεσε έναν μηχανικό θρίαμβο που έμοιαζε ακατόρθωτος στην εποχή του και που, ακόμη και στις μέρες μας, θα αποτελούσε πρόκληση.
Τις επιστημονικές, μηχανικές και αρχαιολογικές λεπτομέρειες του Ευαπαλινείου Ορύγματος, που τιμά και διαφημίζει τη Σάμο στα πέρατα του κόσμου εδώ και πολλούς αιώνες, υπάρχουν σήμερα εδώ εκλεκτοί προσκεκλημένοι εγνωσμένης αξίας και διεθνούς κύρους, πολύ πιο κατάλληλοι από εμένα για να τις αναδείξουν.
Εγώ θα ήθελα να σταθώ σε μια άλλη διάσταση του θέματος, που είναι επίσης διαχρονική και σημαντική. Και αυτή δεν είναι άλλη από τη θέση που είχε η τεχνολογία στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, τον πολιτισμό που έδωσε τα φώτα του σε ό,τι ονομάζουμε σήμερα σύγχρονο κόσμο.

Το Ευπαλίνειο Όρυγμα αποδεικνύει από μόνο του ότι οι πρόγονοί μας ήταν σε θέση να πετυχαίνουν μηχανολογικά και μηχανικά θαύματα για την εποχή τους. Αυτό που δεν πρέπει να μας διαφεύγει όμως ήταν ότι, από επιλογή τους, λόγω βιοθεωρίας και όχι εξ ανάγκης, δεν θεοποίησαν την τεχνολογία, ούτε αντικατέστησαν μ’ αυτήν αξίες όπως η αρετή, η ανδρεία, η πνευματική ανάπτυξη, η συνεχής αυτοβελτίωση, η ενεργός συμμετοχή στα κοινά.
Αέρας, φωτιά, νερό, γη, μπήκαν στην υπηρεσία της ανθρώπινης εφευρετικότητας χιλιάδες χρόνια πριν σ’ αυτόν τον τόπο, όμως στο κέντρο της πολιτιστικής, πνευματικής και κοινωνικής πραγματικότητας παρέμεινε η πεποίθηση ότι χρημάτων πάντων μέτρον είναι ο ίδιος ο Άνθρωπος.
Η τεχνολογική ανάπτυξη δεν πρέπει να γίνεται αυτοσκοπός, αλλά μέσο για την καλυτέρευση της ζωής και πάντοτε οφείλει να συνδέεται αρμονικά με τη φύση και τις ανθρώπινες αξίες.
Λέξεις όπως η ανακύκλωση, η βιώσιμη ενέργεια, η οικολογική συνείδηση πρέπει, στους καιρούς μας, να συνοδεύουν πάντοτε τις έννοιες της παραγωγής και της οικονομικής ανάπτυξης. Στην εποχή της άκρατης επικοινωνίας και της κοινωνικής δικτύωσης, ο παρονομαστής του σεβασμού στον πυρήνα της ύπαρξης του ανθρώπου δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεται. Η πρόοδος, ειδικά η τεχνολογική, είναι ένας αναπόφευκτος μονόδρομος, αλλά το παράδειγμα του Ευπαλίνειου Ορύγματος είναι εδώ και αποτελεί φάρο: δεν φτιάχτηκε για να τιμήσει έναν ηγεμόνα ή για να αποδείξει μια κάποιου, οποιουδήποτε, είδους υπεροχή. Φτιάχτηκε για να αρδεύσει καλλιέργειες και να διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων. Και το πέτυχε με τρόπο εντυπωσιακό και αξιοθαύμαστο ως τις μέρες μας, χωρίς όμως να απεκδυθεί την ανθρωποκεντρική του διάσταση, ως μέσου και όχι ως αυτοσκοπού.
Μακάρι τα μηχανολογικά και τεχνολογικά επιτεύγματα του σήμερα, εντυπωσιακά καθώς είναι, να μπορέσουν ωστόσο να αντιμετωπιστούν από τον ιστορικό του μέλλοντος ως τέτοια, ορθά και ισορροπημένα υποδείγματα έμπρακτης έκφρασης της ανθρώπινης διάνοιας, αρμονικά συνυφασμένα με τη φύση, αλλά και το σκοπό που κλήθηκαν να υπηρετήσουν.
Κλείνοντας, θέλω να Σας καλωσορίζω και πάλι θερμά στη σημερινή εκδήλωση και, ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τον κ. Κων/νο Μέμο, past International Director, ASCE ,τον κ. Γεώργιο Στασινό, Πρόεδρο Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας τον κ. Hermann Kienast, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών,τον κ.  Δημοσθένη Σβολόπουλο, Διευθυντή Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων τον κ. Elias Sayah, Governor, Region 10, ASCE τον κ. Παναγιώτη Χατζηπάνο, Πρόεδρο Ελληνικού Τμήματος ASCE και τον κ. Αθανάσιο Ταμπακόπουλο, εκπρόσωπο αναδόχου έργων ανάδειξης Ορύγματος]
------------------------------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου