Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης από τον προπονητή ποδοσφαίρου Δημήτριο Γκαιδατζόπουλο στο 2000 ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ.



Συνέντευξη εφ’όλης της ύλης από τον προπονητή ποδοσφαίρου Δημήτριο Γκαιδατζόπουλο
Ο κ. Δημήτριος Γκαιδατζόπουλος εδώ και πολλά χρόνια έχει προσφέρει γενικά στον αθλητισμό του τόπου μας αρκετές από τις γνώσεις του, αφού πρόκειται για έναν άνθρωπο που καταρχήν αγαπάει τον αθλητισμό και το αποδεικνύει έμπρακτα. 
Ένας άνθρωπος που έχει αρχίσει να γράφει την δική του ιστορία στο χώρο της προπονητικής, κάτοχος του διπλώματος UEFA C δέχτηκε να μιλήσει στο 2000 ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
σε μια συνέντευξη ενδιαφέρουσα και κυρίως εποικοδομητική. Με επίκεντρο τη νέα γενιά ο νέος τεχνικός απάντησε με χαρά σε όλα τα ερωτήματα που του θέσαμε.

1. Κύριε Γκαιδατζόπουλε μιας και βρισκόμαστε στο Νομό Σάμου, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από εδώ. Τι γνώμη έχετε όσον αφορά την παραγωγή παικτών του τόπου αυτού και βέβαια έχει σημασία να ακούσουμε και τους προβληματισμούς σας σε τυχόν παραλείψεις που έχετε διακρίνει.
Καταρχάς κ.Αβραμίδη ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να μιλήσουμε. Σίγουρα το μέγεθος του νομού μας δεν βοηθάει στην αθρόα παραγωγή παικτών, αλλά βλέποντας άλλα μέρη της Ελλάδος με παρόμοια πληθυσμιακά και γεωγραφικά χαρακτηριστικά (Λέσβος, Ρόδος, Κέρκυρα κ.α.) και το τι έχουν καταφέρει στα επαγγελματικά εθνικά πρωταθλήματα, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι τα αίτια του προβλήματος είναι βαθύτερα και έχουν να κάνουν με τη νοοτροπία και τη παιδεία όλων μας καθώς επίσης και με τις – ανύπαρκτες – υποδομές.
2. Τι φιλοδοξίες έχετε για την ομάδα της ΑΝΑΤΟΛΗΣ;
Η Ανατολή είναι μια παλιά και ιστορική ομάδα του νησιού μας. Δυστυχώς για διάφορους λόγους, ο σύλλογος είχε πέσει σε ανυποληψία και αδράνεια. Αποφασίσαμε λοιπόν με μια ομάδα ανθρώπων και φίλων να προσπαθήσουμε να την ανασυντάξουμε και να την επαναδραστηριοποιήσουμε. Το πιο εύκολο θα ήταν να πούμε, όπως όλοι λένε συνήθως, ότι θέλουμε να κάνουμε κάτι ΄΄καινούριο και διαφορετικό’’. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι θέλουμε να κάνουμε έναν σύλλογο και μια ομάδα η οποία πρώτα απ’ όλα θα μας ευχαριστεί, θα είναι αξιοπρεπής και θα αντανακλά αυτά τα οποία πρεσβεύουμε.

3. Που βλέπεται ότι υστερεί και που να υπερτερεί η ομάδα της ΑΝΑΤΟΛΗΣ και τι φιλοσοφία ακολουθείτε;
Σίγουρα μια ομάδα η οποία ουσιαστικά δημιουργήθηκε εκ του μηδενός (τον Ιούνιο είχαμε μόλις 1 δελτίο!!!) και η οποία μετράει ουσιαστικά 5 μήνες ζωής, λογικό είναι να έχει μειονεκτήματα, κυρίως απειρίας και ανομοιογένειας. Το θετικό και ελπιδοφόρο είναι ότι όλοι στην ομάδα έχουμε αρχίσει να είμαστε  κυριολεκτικά μια οικογένεια, όλοι όσοι  ασχολούνται με το τμήμα είναι δεμένοι και γνώστες του σαμιακού ποδοσφαίρου. Η κεντρική μας φιλοσοφία είναι ασφαλώς η προώθηση και ανάδειξη νέων και μικρών ηλικιακά παικτών, αλλά πάνω απ όλα να ξέρετε ότι η επιλογή των παικτών δεν γίνεται μόνο με ποδοσφαιρικά κριτήρια. Το πρώτο που κοιτάμε είναι ο χαρακτήρας και η νοοτροπία των παιδιών. Ο καλύτερος παίκτης του νησιού να είναι κάποιος, αν δεν ταιριάζει με την οικογένειά μας, δεν πρόκειται να συνεργαστεί μαζί μας. Δόξα το θεό, υπάρχουν ένα σωρό ομάδες για όλους!!!

4. Το Σαμιακό ποδόσφαιρο βλέπεται ότι κάνει βήματα μπρος ή πίσω και γιατί;
Το Σαμιακό ποδόσφαιρο, όπως και κάθε χώρος και οργανισμός σε αυτή τη χώρα, αποτελεί μικρογραφία της ίδιας μας της κοινωνίας και ειδικότερα της Σαμιακής. Δεν είναι δυνατόν τα πάντα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και ο χώρος του ποδοσφαίρου να έχει ανάπτυξη.
Όταν δεν υπάρχει σχέδιο, όραμα και πάνω απ΄όλα διάθεση, το μόνο εύκολο και λογικό είναι να κάνουμε βήματα προς τα πίσω.

5. Ά τοπικό παρακολουθείτε; Πως βλέπετε την πορεία της παλιάς σας ομάδας τον Α.Ο Σάμου.
Δεν είμαι πλέον αρμόδιος να μιλήσω για την ομάδα τους ΑΟΣ. Παρ’όλα αυτά χαίρομαι που συνεχίζει με τη φιλοσοφία που είχε (ανάδειξη και συμμετοχή νεαρών παικτών), είμαι σίγουρος ότι μόνο θετικά μπορεί να έχει αυτό το γεγονός και ελπίζω να προσέφερα και εγώ ένα μικρό λιθαράκι σε αυτό το οικοδόμημα.

6. Πότε ήταν η πρώτη σας φορά που προπονήσατε ομάδα; Τι διαφορές βλέπετε τότε με τώρα και τι θα αλλάζατε αν γυρνούσατε το χρόνο πίσω;
Ξεκίνησα το 2010 αναλαμβάνοντας τα παιδικό τμήμα της Ανατολής Παλαιοκάστρου, μια ευκαιρία που μου έδωσε ο τότε Πρόεδρος της ομάδας, κ. Ξαγοράρης.
Σίγουρα υπάρχουν διαφορές, θετικές και αρνητικές.
Αυτό που βλέπω και με στενοχωρεί είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος και ενασχόλησης από τα νεότερα παιδιά.

7. Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή την ομάδα σας.
Το γεγονός ότι ουσιαστικά την ομάδα την τρέχουμε 4-5 άτομα, νεαρά σε ηλικία, με τα οποία είμασταν μαζί στα προηγούμενα ποδοσφαιρικά χρόνια μας και ουσιαστικά όλα αυτά που έχουμε περάσει μας έχουν δέσει.
Δεν υπάρχει άνθρωπος στην ομάδα, από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο που να μην έχει κλωτσήσει μπάλα στη ζωή του.

8. Ποιες είναι οι αρχές σας ως προπονητής ποδοσφαίρου.
Η γενική αρχή μου είναι να φεύγω από το γήπεδο μετά τη προπόνηση ή τον αγώνα και να ξέρω ότι εγώ και οι ποδοσφαιριστές μου κάναμε αυτό που μπορούσαμε, με το καλύτερο τρόπο.
Σίγουρα το αποτέλεσμα είναι αυτό που στο τέλος μετράει, άλλωστε προσωπικά δε θέλω να χάνω ούτε στο τάβλι, αλλά αν εγώ και οι ποδοσφαιριστές μου κάνουμε αυτό που μπορούμε σωστά, με ήθος και ευχαρίστηση, δεν με φοβίζει τίποτα.
Βασική αρχή μου επίσης είναι οτιδήποτε κι αν κάνεις, πρέπει να είσαι πάνω απ’ όλα σωστός και δίκαιος.΄Ολα τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Προτιμώ 20 αθλητές μετρίων δυνατοτήτων αλλά με σωστούς και καλούς χαρακτήρες, παρά μια ομάδα καλύτερων παικτών τους οποίους όμως δε θα θέλω ούτε να τους βλέπω, ούτε να τους μιλάω.


9. Τι είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή μια Ακαδημία ποδοσφαίρου μιας και υπήρξατε πρώην Τεχνικός της Ακαδημίας του Α.Ο Σάμου και Πρωταθλητής του αναπτυξιακού πρωταθλήματος της ΕΠΣ Σάμου με το παιδικό τμήμα του ΑΟΣ Σάμου.
Αν υπάρχει ένας σοβαρός λόγος για να ασχοληθείς με το ποδόσφαιρο και με τη προπονητική, είναι κατά τη ταπεινή μου άποψη η μαγεία να βλέπεις παιδιά από νηπιακή σχεδόν ηλικία να συμμετέχουν, να μαθαίνουν να αγαπούν το άθλημα, τη συνεργασία και την ομαδικότητα που προσφέρει το ποδόσφαιρο.
Είναι τουλάχιστον μαγικό να προπονείς, να διαμορφώνεις και να ΄΄μεγαλώνεις΄΄  ποδοσφαιρικά ένα παιδί, και να το βλέπεις να προοδεύει ,τόσο στον αθλητισμό όσο και στη προσωπική του ζωή.

10. Πως διαχειρίζεσαι τους γονείς ώστε να προστατεύουν το παιδί τους;       
Καμιά φορά οι γονείς και οι συγγενείς αποτελούν τη μεγαλύτερη τροχοπέδη για την εξέλιξη μας.
Σίγουρα αυτό γίνεται από ενδιαφέρον και προστατευτικότητα, αλλά όταν υπερβάλουμε μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Εννοείται ότι πάνω απ όλα είναι η υγεία και η μόρφωση του κάθε παιδιού, αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η ενασχόληση με οποιοδήποτε άθλημα προσφέρει τα ίδια ακριβώς, υγεία, κοινωνικοποίηση, προσήλωση σε στόχους, συνεργασία και ομαδικό πνεύμα.
  
11. Ένα παιδί που θεωρητικά είναι «ταλέντο», θέλει επιπλέον εξάσκηση για να μην μείνει απλά ένα… «ταλέντο»;
Το ταλέντο από μόνο του δε λέει τίποτα. Είναι σαν να έχεις το ομορφότερο φυτό του κόσμου και να περιμένεις να ανθίσει χωρίς να κάνεις τίποτε άλλο.
Χωρίς ΄΄σκάλισμα΄΄,΄΄πότισμα΄΄, προσπάθεια και επιμονή, δε γίνεται τίποτα σε αυτή τη ζωή.
Ένα ταλέντο χωρίς δουλεία και εξάσκηση δεν είναι χάρισμα αλλά άχρηστο φορτίο.
  
12. Ενώ υπάρχουν αρκετά ταλέντα γενικά στην Σάμο, κατά ένα περίεργο τρόπο δεν αναδεικνύονται. Τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;
Πώς να αναδειχτούν ταλέντα κ.Αβραμίδη? Μέσα από ποιες δομές και υποδομές?Από τη πολιτεία που εδώ και χρόνια είναι ανύπαρκτη σε ότι έχει να κάνει με τη στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού?Από τα γήπεδα που είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα?Από τα τοπικά πρωταθλήματα που σταματούν να  διεξάγονται , και όταν αυτά ξεκινούν δε ξέρουμε αν θα τελειώσουν? Ή από ‘’προπονητές’’ που το μόνο εφόδιο και γνώση που έχουν είναι τα χρόνια που έπαιξαν μπάλα?

13. Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με τα πρωταθλήματα υποδομών της ΕΠΣ Σάμου;
Όπως και το πρωτάθλημα ανδρών έτσι και το υποδομής πάσχει από γνωστές παθογένειες, που υπάρχουν σε όλο το φάσμα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα περί ποδοσφαίρου, οργανωτικές ελλείψεις, ανύπαρκτες υποδομές.
Στο τέλος όμως μοναδικοί χαμένοι είναι τα ίδια τα παιδιά μας και εν συνεχεία το ποδόσφαιρό μας.
Παρ’όλα αυτά, βλέπω τελευταία  με χαρά όλο και περισσότερα νέα άτομα, καταρτισμένα και με μεράκι να ενεργοποιούνται στο χώρο και χαίρομαι.
Αυτό, μόνο καλό μπορεί να κάνει.

14. Τι σημαίνει γενικά αθλητισμός για εσάς;
Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος, ο γνωστός αθλητικός δημοσιογράφος λέει το εξής: ‘’O αθλητισμός γενικά, και το ποδόσφαιρο ειδικότερα, αποτελεί το σημαντικότερο δευτερεύον πράγμα στη ζωή μας.
΄Ετσι το βλέπω και γω, αν και πολλές φορές καταλήγουμε να χαλάμε την υγεία μας, τις δουλειές μας και τις οικογένειες μας για αυτόν! Σίγουρα πάντως χωρίς αυτόν τα πάντα στη ζωή θα ήταν πιο γκρίζα.

15. Ποια συνεργασία σας έχει μείνει στο μυαλό σας από τις ομάδες που περάσατε σαν προπονητής;

Καλή ερώτηση για να μου τη κάνετε σε 20 χρόνια!! Προς το παρόν, έχω συνεργασθεί με 2 ομάδες, και είναι λογικό η καρδιά μου να βρίσκεται στη Ανατολή, στη οποία ξεκίνησα και την οποία υπηρετώ κι αυτή τη στιγμή.
Θα ήταν άδικο να μιλήσω ξεχωριστά για παίκτες, προπονητές και παράγοντες γιατί θα αδικήσω κάποιους.

16. Θέλετε να στείλετε κάποιο μήνυμα στα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο;

Θα ήθελα να πω ότι ερχόμενα στον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο, μόνο θετικά πράγματα θα αποκομίσουν στη ζωή τους.
Το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση και αγάπη για αυτό που κάνουν.
Σίγουρα οι συνθήκες που έχουμε να τους προσφέρουμε στο νησί μας δεν είναι οι καλύτερες - μάλλον οι χειρότερες θα έλεγα - αλλά με θέληση και πείσμα όλα ξεπερνιούνται.

17. Εν τέλει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο είναι η ραχοκοκαλιά του Ελληνικού ποδοσφαίρου ή πιστεύετε πως τα παιδιά είναι σωστό να πηγαίνουν αμέσως στις ακαδημίες των ΠΑΕ;
Προσωπικά κ.Αβραμίδη, τρέφω μεγαλύτερη αγάπη στον  ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή παρά στον επαγγελματία.
Ο επαγγελματίας μπορεί απλά να έτυχε να είναι καλός σε αυτό που κάνει και να συνεχίζει να το κάνει καθαρά για οικονομικούς λόγους.
Ο ερασιτέχνης αντιθέτως οτιδήποτε κι αν κάνει το κάνει καθαρά από αγάπη και σεβασμό προς το άθλημα.
Το μόνο αντάλλαγμα που λαμβάνει είναι ευχαρίστηση και ψυχική ευεξία.
Εννοείτε λοιπόν ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός πρέπει να στηριχθεί και να συνεχίσει να υπάρχει.
Αλλιώς θα φθάσουμε σε σημείο να υπάρχουν 10 σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, και τα παιδιά των απομακρυσμένων περιοχών, ή αυτά που δεν έχουν τα φόντα να γίνουν επαγγελματίες να απομακρυνθούν από οποιαδήποτε άθληση, με όλες τις τραγικές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό.

18. Πως βλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση στο Σαμιακό ποδόσφαιρο με βάση την ακαταλληλότητα των γηπέδων. 
Μακάρι να πάνε όλα καλά, να γίνουν όλα αυτά που πρέπει να γίνουν για την ασφάλεια όλων μας και κυρίως των αθλητών, και να συνεχίσουμε να παίζουμε μπάλα.
Δεν θα έλεγα ότι είμαι αισιόδοξος, αλλά ελπίζω.
Είναι όμως,το λιγότερο, ντροπή ένας ολόκληρος νομός να μην μπορεί να διοργανώσει ένα ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σωστά και νόμιμα.

19. δημιουργήσατε στην ΑΝΑΤΟΛΗ γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου και δουλεύετε από την αρχή της χρονιάς, που μπορείτε να φτάσετε και ποια τα σχέδιά σας;
Το που μπορούμε να φτάσουμε εξαρτάται καθαρά από την όρεξη και τη συμμετοχή των κοριτσιών.
Είμαστε περήφανοι για αυτό τα τμήμα, χαιρόμαστε για η συμμετοχή τους, δε θα σας κρύβω ότι κρυφοκοιτάμε και για ανώτερα πράγματα, αλλά προς το παρόν προπονούμαστε και πάμε βήμα βήμα.
Τα ίδια τα κορίτσια θα θέσουν τους στόχους.
Πάντως να τις ευχαριστήσω και να δηλώσω περήφανος για τη ζέση με την οποία αγκάλιασαν αυτή τη προσπάθεια.

20. Είσαστε ευχαριστημένος από τους παράγοντες της ΑΝΑΤΟΛΗΣ και πόσο κοντά στην ομάδα είναι.
Η ερώτηση αυτή είναι περριτή. Μπορεί να υπηρετώ την ομάδα σαν προπονητής, αλλά τόσο εγώ όσο και τα άλλα παιδιά που τρέχουν για αυτό το σύλλογο είμαστε σαν αδέρφια.
Αν δεν ήμουν ευχαριστημένος θα ήταν σαν να μην τα έχω καλά με τον εαυτό μου. Σίγουρα υπάρχουν τριβές και δυσκολίες, αλλά όλα αυτά μας δένουν παραπάνω.
21. Κύριε Γκαιδατζόπουλε σας ευχαριστούμε για την μεγάλη αυτή συνέντευξη που παραχωρήσατε στο 2000 ΓΚΟΛ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στους στόχους σας! αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε κάτι που δεν σας ρωτήσαμε.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω εσάς προσωπικά αλλά και όλους τους αθλητικογράφους που καλύπτουν τη μοναχική προσπάθεια που κάνουμε όλοι οι παράγοντες του αθλητισμού στη Σάμο για να υπηρετήσουμε αφιλοκερδώς το άθλημα που αγαπάμε.
Να ευχαριστήσω επίσης τους παράγοντες των άλλων ομάδων καθώς μας βοήθησαν στο ξεκίνημα και στήσιμο της Ανατολής, καθώς σας είπα ότι αρχίσαμε από το μηδέν.
Πάνω απ’όλους ευχαριστώ τους ποδοσφαιριστές μου, που εμπιστεύθηκαν το όραμα της διοίκησης και προσωπικό μου, με ακολούθησαν στη νέα μου προσπάθεια, τα δίνουν όλα καθημερινώς στις προπονήσεις και τους αγώνες και με ανέχονται με όλα τα στραβά μου. Χωρίς αυτούς δε θα ήμουν τίποτα. Να ευχαριστήσω επίσης το Δ.Σ. της ομάδος μου που με στηρίζει καθολικά και μου δίνει τη δυνατότητα να δουλέψω ανεπηρέαστος.
Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ προσωπικά σε κάποια άτομα, χωρίς τα οποία τίποτα από αυτά τα λίγα που έχουμε καταφέρει ως τώρα δεν θα είχαν γίνει.
Τον Στέλιο Λαθουρά που τρέχει για τα πάντα, εντός και εκτός γηπέδου.
Το Δημήτρη Τσαλίλη, που με έχει στηρίξει όσο ελάχιστοι και που αν το ήθος και την αξία του ως ανθρώπου και ποδοσφαιριστή την είχαν περισσότεροι σε αυτό το τόπο (αν και έγινε ΄΄Σαμιώτης΄΄ από επιλογή), ο τόπος μας και το ποδόσφαιρο θα ήταν σίγουρα καλύτερα.
Το Κώστα Πασχάλη, παιδικό φίλο, συμμαθητή και συναθλητή για αμέτρητα χρόνια, που ματώνει οικονομικά και ηθικά για την ομάδα. Και τέλος τον Γιάννη Νοταρά, το καλύτερο παίκτη για μένα που έχει βγάλει ο τόπος μας, και ο οποίος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τα μικρότερα παιδιά της ομάδος και είναι τιμή μας να συνεργάζεται μαζί μας φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου