Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Βουλευτής Σάμου Αγνή Καλογερή: κυβέρνηση και υπουργός οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους

στην υπανάπτυξη, την απομόνωση των νησιών και την ανασφάλεια των νησιωτών!

Σε αδιέξοδο οδηγούν την Ακτοπλοΐα οι μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές. Αυτό κατήγγειλαν σε διημερίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που διεξάγεται στη Μυτιλήνη με θέμα την ακτοπλοϊκή διασύνδεση στο Βόρειο Αιγαίο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, Γιάννης Ζερδελής και Αγνή Καλογερή.

26.08.2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σε αδιέξοδο οδηγούν την ακτοπλοΐα οι κυβερνητικές πολιτικές
Σε αδιέξοδο οδηγούν την ακτοπλοΐα οι μνημονιακές κυβερνητικές πολιτικές. Αυτό κατήγγειλαν σε διημερίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου που διεξάγεται στη Μυτιλήνη με θέμα την ακτοπλοϊκή διασύνδεση στο Βόρειο Αιγαίο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, Γιάννης Ζερδελής και Αγνή Καλογερή.
Ειδικότερα οι βουλευτές επεσήμαναν ότι εξαιτίας της κατάστασης των δρομολογίων στο Βόρειο Αιγαίο, με αποκορύφωμα τη Λήμνο και τη Σάμο, χιλιάδες πολίτες εξακολουθούν να υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία και ανασφάλεια. Τόνισαν επίσης ότι συμφωνούν απόλυτα με τις διαμαρτυρίες των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης και συμπαρίστανται στους αγώνες τους.
Πιο αναλυτικά οι βουλευτές είπαν:
Νίκος Συρμαλένιος, υπεύθυνος ΕΕΚΕ Ναυτιλίας και βουλευτής Κυκλάδων:
«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που η ακτοπλοϊκή αγορά ανήκει αποκλειστικά στις ιδιωτικές εταιρείες και επίσης έχει τα ακριβότερα ναύλα. Η κατάσταση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στο Νότιο Αιγαίο, παίρνει δραματικές διαστάσεις, ιδιαίτερα την περίοδο από Οκτώβριο μέχρι τα μέσα Απριλίου, διότι δεν αποκομίζει κέρδη για τα εφοπλιστικά συμφέροντα. Ο υπουργός Ναυτιλίας, αν είχε πολιτική βούληση, θα μπορούσε να δώσει λύσεις, ακόμα και στα πλαίσια του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, το οποίο τον καθιστά παντοδύναμο είτε απέναντι στις συμβάσεις δημοσίου συμφέροντος είτε σε ότι αφορά τις τακτικές γραμμές. Εμείς θεωρούμε την ακτοπλοΐα αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό και γι’ αυτό προτείνουμε τη σύσταση του δημόσιου – κοινωνικού φορέα, που με συνεργασία του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης θα αναλάβει κατά κύριο λόγο τις λεγόμενες άγονες γραμμές. Δεν καταργούμε τις ιδιωτικές ακτοπλοϊκές εταιρείες, αλλά χαράζουμε το δημόσιο συγκοινωνιακό δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών, καθορίζουμε το πλαίσιο και τους κανόνες, δημιουργούμε κοινοπραξία με συμμετοχή του δημοσίου, η οποία μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε. και μάλιστα να χρηματοδοτήσει και την κατασκευή ή την επισκευή πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία. Η πρόσφατη τροπολογία που καταψηφίσαμε στη βουλή, για την αζημίως διάλυση των συμβάσεων δημοσίου συμφέροντος και την αντικατάσταση του συγκεκριμένου συγκοινωνιακού έργου με απευθείας ανάθεση σε άλλη εταιρεία μέχρι το πολύ τρείς μήνες το χρόνο, κινδύνευε να αφήσει τα συγκεκριμένα νησιά χωρίς κανένα απολύτως πλοίο για τους υπόλοιπους εννέα μήνες. Θα αγωνιστούμε μαζί με τις τοπικές κοινωνίες για να δοθούν άμεσα συγκεκριμένες λύσεις με ασφαλή, αξιόπιστη και τακτική συγκοινωνιακή διασύνδεση των νησιών τόσο μεταξύ τους όσο και με την ηπειρωτική Ελλάδα.»
Γιάννης Ζερδελής, βουλευτής Λέσβου:
«Το μοντέλο που θέλει την ακτοπλοΐα στο Αιγαίο αποκλειστικό πεδίο της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού έχει αποτύχει παταγωδώς. Μείωση δρομολογίων, καθυστερήσεις και αβεβαιότητα στον προγραμματισμό του ταξιδιού με πλοία τρίτης και τέταρτης κατηγορίας που δίκαια προκαλούν στους νησιώτες και στους επισκέπτες αγανάκτηση και διαμαρτυρίες. Ανάπτυξη στο Βόρειο Αιγαίο με αυτό το καθεστώς της συνεχώς επιδεινούμενης ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ των νησιών δεν μπορεί να υπάρξει. Οι εμβαλωματικές προσωρινές λύσεις δεν βελτιώνουν τις ακτοπλοϊκές γραμμές. Το υπουργείο βρίσκεται σε καθεστώς ομηρείας από ανταγωνιζόμενες εταιρείες που παραπαίουν οικονομικά με στόλο που έχει σημαντικά μειωθεί και εξαρτημένες από μεγάλους τραπεζικούς ομίλους, ενώ το Δημόσιο απουσιάζει παντελώς και η Ρυθμιστική Αρχή Θαλασσίων Ενδομεταφορών έχει καταργηθεί.
Το θεσμικό πλαίσιο μετά την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών γραμμών με το νόμο 2932/2001 και το νόμο 4150/2013 ουσιαστικά αποδεικνύεται φιλικό μόνο προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο και εχθρικό προς τους νησιώτες και τους ναυτεργάτες.
Επειδή δεν αρκούν οι διαπιστώσεις, μέχρι να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο χρειάζεται άμεσα να θεωρηθεί επί της ουσίας η ακτοπλοΐα ως υπηρεσία δημοσίου συμφέροντος και κοινωνικό αγαθό και να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα που δίνει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο στο αρμόδιο υπουργείο χωρίς εξαιρέσεις για την τήρηση των νόμων και των συμβάσεων.»
Η βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Αγνή Καλογερή στην ομιλία της τόνισε:
«Το μέχρι τώρα εφαρμοζόμενο μοντέλο που έχει μέλημά του τα κέρδη των εφοπλιστών έχει αποτύχει παταγωδώς και έχει μετατρέψει το Βόρειο Αιγαίο και ιδιαίτερα τα μικρότερα νησιά σε άγονους τόπους.
Η κυβέρνηση και προσωπικά ο υπουργός μπροστά στην υπανάπτυξη, την απομόνωση των νησιών και την ανασφάλεια των νησιωτών οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Η νησιωτικότητα και η ιδιαιτερότητα του Αρχιπελάγους μπορούν και πρέπει να γίνουν εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας.
Η πρόταση ενός κοινωνικού, δημόσιου φορέα συγκοινωνιών είναι εφικτή, αναγκαία και αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωση, την ανάπτυξη και την συνοχή της χώρας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου