Η φάβα είναι πολύ νόστιμη. Έχει την υφή της κρέμας και σερβίρεται τόσο για ορεκτικό ή συνοδευτικό για το ουζάκι, όσο και για κυρίως πιάτο.
Τι χρειαζόμαστε:
500 γρ. φάβα
λάδι
αλάτι
2 κρεμμύδια ολόκληρα
Για το γαρνίρισμα:
λάδι
λεμόνι
κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λιαστή ντομάτα (προαιρετικά)
κάπαρη (προαιρετικά)
1) Ξεπλένουμε τη φάβα 2-3 φορές. Τη βάζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό (να την καλύψει και άλλο τόσο περίπου). Πρέπει να την προσέχουμε πολύ μέχρι να βράσει, γιατί αφρίζει και φουσκώνει πολύ και είναι επικίνδυνο να μας κάνει την κουζίνα χάλια.
2) Την ξαφρίζουμε και προσθέτουμε το λάδι, το αλάτι και τα κρεμμύδια.
3) Την αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά, για 1-1/12 ώρα, μέχρι να χυλώσει.
4) Μετά την περνάμε από μύλο ή από το μούλτι και γίνεται σαν κρέμα (μαζί με τα κρυμμύδια).
5) Τη σερβίρουμε με λάδι, λεμόνι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι και αν θέλουμε λίγη ρίγανη ή θυμάρι, λιαστή ντομάτα και κάπαρη.
Λίγα μυστικά ακόμα
Σημείωση: αν θέλουμε προσθέτουμε το λάδι την ώρα που φουσκώνει η φάβα. Το λάδι έχει την ιδιότητα να καταστέλλει λίγο το φούσκωμα.
Ταιριάζει πολύ ωραία και με φετούλα
Παραλλαγή για slow cooker: Αφού την πλύνουμε, την βάζουμε σε κατσαρόλα να βράσει μέχρι να την ξαφρίσουμε. Βάζουμε διπλή ποσότητα νερού απ” ό,τι φάβα (πχ εγώ έβαλα 1 βάζο φάβα και το γέμισα μετά 2 φορές με νερό). Μετά την βάζουμε στο slow cooker με το λάδι, το κρεμμύδι και το αλατάκι (και το νερό φυσικά) και την αφήνουμε να βράσει για 6 ώρες στο χαμηλό. Δε χρειάζεται ανακάτεμα και βγαίνει κατευθείαν λιωμένη σε μορφή αλοιφής. Μόνο που το κρεμμύδι, παρότι μαλακώνει δεν λιώνει αν το βάλετε ολόκληρο. Το ίδιο και τα καρότα, αν αποφασίσετε να βάλετε και καροτάκια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου