Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από το Σύλλογο Ποντίων Σάμου ''Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ'' με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή Λαογραφίας του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου, κ. Μανώλη Βαρβούνη.


Λαός που ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.

Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων νομού Σάμου «Η Παναγία Σουμελά» το Σάββατο 18 Μαΐου 2019, στις 19.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου “Aeolis” στην πόλη της Σάμου.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Λαογραφίας του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου, κ. Μανώλης Βαρβούνης.

Πριν την έναρξη της εκδήλωσης ακούστηκαν δύο ποντιακά τραγούδια - μοιρολόγια για την γενοκτονία από πόντιο λυράρη-τραγουδιστή.

Ο ξεριζωμός και η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου: 

Η γενοκτονία των Ποντίων (1916 – 1923) με 353.000 νεκρούς αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του αιώνα μας. Τον Φεβρουάριο του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου, ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα, ως Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο μικρασιατικό Πόντο την περίοδο 1916-1923.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του συλλόγου ποντίων Σάμου ''Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ'' κ. Αβραμίδης Γεώργιος, τόνισε ότι, Η ιστορία μας διδάσκει να μην ξεχνάμε τους ''φίλους μας'', είναι οι ΙΔΙΟΙ που ΣΗΜΕΡΑ καθορίζουν την ζωή μας.

Η αντιπρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Σάμου κα Θεοφίλη Γεροντίδου - Μωραϊτη, διάβασε το βιογραφικό του κ. Βαρβούνη, με τις πολυσχιδείς δραστηριότητες και πάμπολλες διακρίσεις ανά τον κόσμο. 
Ο κ. Βαρβούνης, σύντομος αλλά περιεκτικός στην ομιλία του, αναφέρθηκε στα γεγονότα της ταραγμένης εκείνης εποχής για τον Ελληνισμό, αποσαφηνίζοντας πως πράγματι πρόκειται για γενοκτονία, παρά τις όποιες προσπάθειες των γειτόνων να απεκδυθούν τις ευθύνες του, ενώ αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε αρχεία του Βατικανού και αναφορές καθολικών ιερωμένων της εποχής που περιέγραφαν τα μαρτύρια του Ποντιακού Ελληνισμού.
Με το τέλος της εκδήλωσης αντηλλάγησαν αναμνηστικά μεταξύ του Συλλόγου Ποντίων Σάμου και του Κεντρικού ομιλητή της εκδήλωσης κ. Βαρβούνη, ο οποίος επέδωσε αναμνηστικό της σχολής του, στον Σύλλογο ποντίων Σάμου, ενώ ο πρόεδρος κ. Αβραμίδης επέδωσε στον καθηγητή αναμνηστική πλακέτα του συλλόγου ποντίων Σάμου, την Σημαία με το αιώνιο σύνθημα - σύμβολο «η Ρωμανία κι αν επέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο», καθώς και Σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας.
Σάμος Σάμου: Επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση Στεφανιών και ενός λεπτού σιγή στα θύματα του απάνθρωπου εγκλήματος, της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Στο Μνημείο Ηρώων της κεντρικής πλατείας της πόλεως Σάμου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση Στεφανιών και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στα θύματα του απάνθρωπου εγκλήματος, της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Σε κλίμα συγκίνησης, στο μνημείο ηρώων στην κεντρική πλατεία ”Πυθαγόρα” Σάμου, ο Σύλλογος Ποντίων Σάμου ”Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ” τίμησε την 19η Μαΐου ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπου, 353.000 πόντιοι παιδιά, άνδρες και γυναίκες βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν η εξορίστηκαν από τα σπίτια τους μόνο και μόνο επειδή ήταν Έλληνες.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σάμου κ.κ ΕΥΣΕΒΙΟ.
Αμέσως μετά ο πρόεδρος Αβραμίδης Γεώργιος εκφώνησε το ιστορικό της ημέρας και στη συνέχεια κατέθεσαν Στεφάνια ο περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος Σάμου, Στρατιωτικές αρχές και Σωμάτων Ασφαλείας, Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σάμου ”Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ” κ. Αβραμίδης Γεώργιος, ο σύλλογος εφέδρων αξιωματικών, πολιτιστικοί σύλλογοι του νομού Σάμου, ενώ, στο τέλος της εκδήλωσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του απάνθρωπου εγκλήματος, της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.















------------------------------------------------


-----------

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου