Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Ο Δήμαρχος Σάμου Στέλιος Θάνος απαντά για τα γήπεδα και την καταλληλότητά τους!.

Συνέντευξη για την κατάσταση των γηπέδων παραχώρησε ο Δήμαρχος Σάμου Στέλιος Θάνος

Στέλιος Θάνος: ευθύνες... γιατί δεν κάναμε σε 1 μήνα αυτά που δεν έγιναν σε 20 χρόνια!

Ο Δήμαρχος Σάμου Στέλιος Θάνος απαντά σε όλες της ερωτήσεις μας που αφορούν τα γήπεδα  και την καταλληλότητά τους!.

κ. Θάνο πείτε μας τι συμβαίνει επιτέλους με τις αδειοδοτήσεις των γηπέδων;
Σύμφωνα με τον νόμο 2725 του 1999,  απαγορεύεται ρητά η χρήση των γηπέδων που  στερούνται άδειας λειτουργίας, στα οποία δεν επιτρέπεται να διεξάγεται κανένας απολύτως αγώνας, ενώ από 23/08/2013 τέθηκαν σε ισχύ οι διατάξεις του νέου νόμου (Ν. 4049) σύμφωνα με τις οποίες ο ιδιοκτήτης ή/και ο χρήστης αθλητικής εγκατάστασης που στερείται άδειας λειτουργίας και παραχωρεί ή επιτρέπει τη διενέργεια σε αυτή αθλητικής εκδήλωσης τιμωρείται αυστηρά.
Πως γίνονταν οι αγώνες έως τώρα; Γιατί δεν γίνονταν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στις αθλητικές εγκαταστάσεις;
Ίσχυαν παράλληλα με τους νόμους του 1999 και του 2004 και άλλες διατάξεις που έδιναν το δικαίωμα στις Ομοσπονδίες και Ενώσεις να διοργανώνουν πρωταθλήματα και να δίνουν άδειες διεξαγωγής αγώνα με ευθύνη δική τους.
Αυτό ήταν και ο λόγος εφησυχασμού και αναβλητικότητας για την μη αποκατάσταση των αθλητικών χώρων από τις προηγούμενες αρχές όλα αυτά τα χρόνια.

Πως πραγματοποιούνται οι έλεγχοι των αθλητικών εγκαταστάσεων; Πως δίδονται οι άδειες καταλληλότητας και πως οι άδειες διεξαγωγής αγώνων;
Σύμφωνα  λοιπόν με το νόμο 4049/2012 (άρθρο 22), από τις 23/8/2013, η κάθε περιφέρεια (13 σε όλη την Ελλάδα βάσει του Καλλικράτη) είναι υπεύθυνη για την έκδοση αδειών τέλεσης των αθλητικών συναντήσεων που λαμβάνουν χώρα εντός των γεωγραφικών ορίων της, αρκεί να υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις: 
α) η αθλητική εγκατάσταση στην οποία θα διεξαχθεί η συνάντηση να διαθέτει άδεια καταλληλότητας για αθλούμενους και θεατές και β) να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της διοργανώτριας αρχής. 
Την αποκλειστική αρμοδιότητα για την έκδοση της άδειας καταλληλότητας για αθλούμενους και θεατές έχει ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος για το λόγο αυτό οφείλει να συγκροτεί σχετική επιτροπή ελέγχου των εγκαταστάσεων κάθε χρόνο.  Η επιτροπή αποτελείται από έναν υπάλληλο τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας (πρόεδρο), έναν μηχανικό των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, ένα εκπρόσωπο της Αστυνομικής Διεύθυνσης, ένα της Πυροσβεστικής, ένα γιατρό, τον πρόεδρο της τοπικής ΕΠΣ και της ΕΟΚ.  Δίνει προθεσμία αποκατάστασης μέχρι τον επανέλεγχο ή δίνει προσωρινή άδεια καταλληλότητας υπό όρους.

Πότε λειτούργησε η Επιτροπή αυτή μιας και καταλογίζουν στην τρέχουσα δημοτική αρχή ότι δεν έκανε τίποτα πέρυσι.

Η Επιτροπή ελέγχου για τον Δήμο Σάμου ξεκίνησε τους ελέγχους τέλη Αυγούστου φέτος  τις ολοκλήρωσε τέλη Σεπτεμβρίου του 2013.

Παραλάβαμε τις περισσότερες εκθέσεις στις αρχές Οκτωβρίου 2013. Ότι άλλο έχει ειπωθεί είναι ανακριβές και αναληθές. Αυτά άλλωστε μπορεί να σας τα βεβαιώσει και η ίδια η Επιτροπή. Υπάρχει και όλος ο φάκελος σχετικής αλληλογραφίας στην διάθεση οποιουδήποτε.

Μετά τους ελέγχους του Αυγούστου φυσικά βρέθηκαν αρκετές ατέλειες ειδικά στα ανοιχτά γήπεδα μιας και ο νόμος είναι αυστηρός.
Κάθε προσπάθεια καταλογισμού ευθυνών στην τρέχουσα δημοτική αρχή γιατί δεν έκανε σε 1 μήνα αυτά που δεν έγιναν σε 20 χρόνια είναι τουλάχιστον άδικη.

Τηρήσαμε τις υποσχέσεις στα τέλη του 2013 αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο και βρέθηκαν πιστώσεις για όλα τα δημοτικά γήπεδα. Αυτά που έπρεπε να κατασκευασθούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Επιτροπής είναι ολοκληρωμένα.

Γιατί έως τώρα δεν εντάχθηκε κάποιο γήπεδο μας σε κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ;
 Γιατί αθλητικές εγκαταστάσεις δεν ήταν επιλέξιμα έργα στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Τι κάνει η τρέχουσα η δημοτική αρχή για την νομιμοποίηση αυτών των κτισμάτων και τις πολεοδομικές άδειες;
Νομιμοποιούνται όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις που δεν είχαν καν οικοδομική άδεια ή έχουν αυθαίρετα κτίσματα μέσω ειδικής βάσης δεδομένων για δημόσια κτίρια.
Βέβαια κάποιες εγκαταστάσεις ήταν απολύτως νόμιμες και σε κάποιες υπάρχουν πολύ μικρές αυθαιρεσίες.
Υπάρχουν όμως και πολύ σοβαρά προβλήματα σε γήπεδα όπως αυτό της πόλης της Σάμου που δεν υπάρχει καν πολεοδομικός φάκελος.
Το ζήτημα της οικοδομικής άδειας που λείπει από πολλά γήπεδα στην επικράτεια είναι πολύ μεγάλο.

Ποιες άδειες έχουν δοθεί στα γήπεδα μας έως τώρα από την Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλότητας;
Μέχρι τώρα έχουν δοθεί άδειες στα Κλειστά Γυμναστήρια Σάμου, Καρλοβάσου, Πυθαγορείου.
Επίσης έχουν δοθεί προσωρινές άδειες στα ανοιχτά γήπεδα ποδοσφαίρου Καρλοβάσου και Μυτιληνιών.
Κι ενώ είχαμε εκτελέσει όλες τις απαιτούμενες εργασίες των πρώτων εκθέσεων η επιτροπή ελέγχου που δίνει τις άδειες καταλληλότητας  όταν επισκέφτηκε τα 2 παραπάνω γήπεδα για να δώσει τις κανονικές άδειες καταλληλότητας  που έχουν διάρκεια δυο ετών εγείρει κάθε φορά και νέες αξιώσεις.
Σε κάθε επίσκεψη ζητά δηλαδή να προβούμε σε επιπλέον εργασίες αποκατάστασης σε κάθε γήπεδο αντί να πιστοποιήσει τις εργασίες που μας ζήτησε να κάνουμε προηγουμένως.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γήπεδο Καρλοβάσου το οποίο έχει επισκεφθεί τουλάχιστον 4 φορές και κάθε φορά μας ζητούνται νέες παρεμβάσεις.
Ο Δήμος όμως για να κάνει επιπλέον εργασίες ή προμήθειες χρειάζεται κωδικούς του προϋπολογισμού του με χρήματα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή πράγμα σχεδόν ακατόρθωτο δεδομένων των οικονομικών συνθηκών.

Είστε ικανοποιημένος από την θητεία των Αντιδημάρχων Αθλητισμού κ.Καρλοβασίτη και κ.Τριανταφύλλου ;

Είμαι πολύ ευχαριστημένος και από τους δυο. Χάρη στην επιμονή τους και αποτελεσματικότητα τους πολλά έργα είχαν ξεκινήσει στα γήπεδα του νησιού πριν την λαίλαπα του νέου νόμου και παρά τον λιτό προϋπολογισμό του Δήμου.
 Έργα όπως το γήπεδο ποδοσφαίρου στη πόλη της Σάμου, την ριζική βελτίωση και αναμόρφωση στο κλειστό Σάμου, αγορά και τοποθέτηση συνθετικού τάπητα, συντηρήσεις τάπητα, παρκέ, αγορά σύγχρονου τρακτέρ για τα γήπεδα Χώρας και Πυθαγορείου και συντήρηση του χλοοτάπητα αυτών.

Είναι άδικο να καταλογίζουν κάποιοι στην θητεία μας τις παραλείψεις προηγούμενων δεκαετιών. Στρέφουν την αθλητική οικογένεια κατά της τρέχουσας δημοτικής αρχής και  πρόσωπα που έχουν ήδη προσφέρει πάρα πολλά.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω και τους δυο αντιδημάρχους για την έως τώρα προσφορά τους παρά την πολεμική και την λάσπη που δέχτηκαν ενορχηστρωμένα, καθώς και τους κ.Μηλίγκο και  κ. Ματθαίου που συνέβαλαν και αυτοί με κάθε τρόπο στην βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων των ΔΕ Πυθαγορείου, Καρλοβάσου και Μαραθοκάμπου.

Κατά γενική ομολογία τα ΔΣ των νομικών προσώπων Τουρισμού και ΔΟΠΠΟΝΑΣ πρέπει να είναι πιο ευέλικτα για  να γίνουν πιο αποδοτικά.

Πράγματι είχαμε εισηγήσεις και από τους προέδρους αυτών και είχαμε δρομολογήσει να αλλάξει ο τρόπος επιλογής των μελών καθώς και ο αριθμός αυτών των Συμβουλίων.
Φανταστείτε πόσο περισσότερο έργο θα είχε επιτελεσθεί σε πολιτισμό τουρισμό και αθλητισμό αν οι πρόεδροι είχαν ένα Διοικητικό Συμβούλιο πιο ευέλικτο, αρωγό και συμπαραστάτη στην υλοποίηση των στόχων του.
Το βαρύ φορτίο που έπεσε σε όλους μας απαιτεί ομόνοια, δουλειά και συνεργασία όλων των δυνάμεων.
Τα νομικά πρόσωπα πολλές φορές αναγκάσθηκαν να λειτουργούν με πενιχρούς προϋπολογισμούς και με ελάχιστο έως καθόλου προσωπικό.

Από μεριάς του ΔΟΠΠΟΝΑΣ τι ενέργειες έχουν γίνει στα γήπεδα;

Μόλις έγιναν γνωστές οι απαιτήσεις της Επιτροπής Ελέγχου στα τέλη 2013 έγιναν οι σχετικές τροποποιήσεις του προϋπολογισμού του Νομικού προσώπου.
Ας μη ξεχνάμε πως το νομικό πρόσωπο ασχολείται κυρίως με εκδηλώσεις πολιτισμού αθλητισμού κλπ.
Το νομικό πρόσωπο δεν έχει τεχνικές υπηρεσίες και δεν εκτελεί τα έργα στα γήπεδα. Αυτά εκτελούνται με πιστώσεις του Δήμου και εποπτεύονται από τις τεχνικές υπηρεσίες.
Το έργο της ανάπλασης του γηπέδου Σάμου για παράδειγμα είναι έργο που ανήκει στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου.

Ο ΔΟΠΠΟΝΑΣ  προμηθεύτηκε όλο τον απαραίτητο ιατροφαρμακευτικό και πυροσβεστικό εξοπλισμό.
Πρόκειται για ιατρικά εξεταστικά κρεβάτια, και λοιπό ειδικό ιατρικό εξοπλισμό που προβλέπει ο νόμος καθώς και δύο απινιδωτές που αγοράσθηκαν προαιρετικά. Έως τώρα δυστυχώς δεν υπήρχε κανένας σχετικός εξοπλισμός παρά μόνο υπήρχαν μερικά φορεία.

Ολοκλήρωσε τις μελέτες πυρασφάλειας που δεν υπήρχαν στα κλειστά γυμναστήρια και παραγγείλαμε τους πυροσβεστήρες, αισθητήρες, πόρτες πυρασφάλειας και λοιπό εξοπλισμό σύμφωνα με τις απαιτήσεις για την πυρασφάλεια των εγκαταστάσεων. Η αδειοδότηση των κλειστών δεν ήταν καθόλου εύκολη διαδικασία..
Επίσης φρόντισε την συντήρηση στους χλοοτάπητες, δημιουργία κιγκλιδωμάτων, αποκατάσταση κουφωμάτων, συντήρηση-επισκευή παρκέ, αγορά απαραίτητου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού κλπ

Ο Δήμος ποια έργα έχει κάνει και σε ποια γήπεδα;

Βασικό προαπαιτούμενο για τις άδειες καταλληλότητας είναι να υπάρχουν και οι πολεοδομικές άδειες. Οπότε οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου συμπληρώνουν τους φακέλους καταγράφοντας και τις πολλές κτιριακές αυθαιρεσίες τις οποίες ακόμη έχουμε το δικαίωμα να νομιμοποιήσουμε κάνοντας χρήση του τελευταίου νόμου. Αναλυτικά:

  • Γήπεδο Σάμου: σε εξέλιξη είναι το έργο ανάπλασης του γηπέδου. Ήδη ανακαινίσθηκαν τα αποδυτήρια, μονώθηκε η οροφή τους. Σύμφωνα και με τις απαιτήσεις του νόμου: Τοποθετήθηκαν κιγκλιδώματα ύψους 1,80 στην είσοδο έως και το τέλος της δεξιάς κερκίδας. Έγινε ο διαχωρισμός εισόδου φιλάθλων και αθλητών. Τοποθετήθηκε κάγκελο ύψους 1,10 στην κερκίδα αυτή.
Επιπλέον τοποθετήσαμε νέο συνθετικό τάπητα στο κέντρο του γηπέδου και συντηρήσαμε το υπόλοιπο τμήμα του.
Εκεί που έως τώρα υπήρχαν χαλίκια περιμετρικά του γηπέδου θα πέσει ειδικό υπόστρωμα υλικού στίβου ή άσφαλτος.
Οι πάγκοι μεταφέρθηκαν και θα τοποθετηθούν στην απέναντι πλευρά του γηπέδου σύμφωνα με απαίτηση και των ομάδων.
Οι φωτογραφίες που εμφανίζουν ‘δήθεν’ εγκατάλειψη στο γήπεδο Σάμου μερικοί εντός εισαγωγικών δημοσιογράφοι ενώ δεν έχει φωτογραφηθεί καμία από τις παραπάνω εργασίες που κάναμε αφορούν το υπόλοιπο εργολαβίας Χούλη που μάλιστα θα αποφασισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο αν θα είναι ασφαλτικό ή όχι.
         
  •  Γήπεδο Κοντακεϊκων:  έγιναν αυτά που υπέδειξε η επιτροπή ελέγχου δηλαδή υπογειοποίηση καλωδίων, μερική ανακαίνιση αποδυτηρίων, δημιουργία ιατρείου σε λυόμενη κατασκευή, ενίσχυση κικγλιδωμάτων. Αναμένεται η προμήθεια προκάτ τουαλετών για τους θεατές.

  • Ανοιχτό Γήπεδο Καρλοβάσου:  κατ’ επανάληψη εργασίες συντήρησης στα αποδυτήρια, κερκίδες.
Έχει ήδη πάρει προσωρινή άδεια καταλληλότητας από την επιτροπή ελέγχου.

  • Γήπεδο Μαραθοκάμπου: έγιναν οι απαιτούμενες εργασίες  που υπέδειξε η επιτροπή ελέγχου δηλαδή μερική ανακαίνιση αποδυτηρίων,  ενίσχυση κιγκλιδωμάτων και τοποθέτηση κάγκελων στην κερκίδα. Αναμένεται η προμήθεια προκάτ τουαλετών για τους θεατές αλλά και ιατρείου.

  • Γήπεδο Σπαθαραίων: έγιναν οι απαιτούμενες εργασίες  που υπέδειξε η επιτροπή ελέγχου δηλαδή μερική ανακαίνιση αποδυτηρίων,  ενίσχυση κιγκλιδωμάτων.

  • Γήπεδο Χώρας: έγιναν οι απαιτούμενες εργασίες  που υπέδειξε η επιτροπή ελέγχου δηλαδή μερική ανακαίνιση αποδυτηρίων,  ενίσχυση κιγκλιδωμάτων και τοποθέτηση κάγκελων στην κερκίδα. Αναμένεται η προμήθεια προκάτ τουαλετών για τους θεατές αλλά και ιατρείου μιας και στο συγκεκριμένο γήπεδο δεν μπορεί να οικοδομησει κανείς λογω ΖΟΕ.

  • Γήπεδο Μυτιληνιών: έγιναν οι απαιτούμενες εργασίες  που υπέδειξε η επιτροπή ελέγχου δηλαδή μερική ανακαίνιση αποδυτηρίων,  ενίσχυση κιγκλιδωμάτων (ζητήθηκε επιπλέον κάλυψη και δυο πυροσβεστικοί  κρουνοί εκ των υστέρων).
Έχει ήδη πάρει προσωρινή άδεια καταλληλότητας από την επιτροπή ελέγχου.
Βοηθάμε με κάθε μέσο το γήπεδο του Πολυκράτη ενώ και το κλειστό του Μαραθοκάμπου είναι πανέτοιμο και έχουν γίνει εργασίες πλέον των απαιτούμενων από την επιτροπή.

-Ευχαριστούμε πολύ θα θέλατε να συμπληρώσετε κάτι;
-Σας ευχαριστώ και εγώ. Κλείνω με το αρχαίο γνωμικό του Αριστοτέλη:
«Μάλλον φιλούσιν οι ποιήσαντες ευ τους παθόντας ή οι παθόντες ευ τους  ποιήσαντας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου