Η πιο τρυφερή μέρα της Ορθοδοξίας, τα Εισόδια της Θεοτόκου είναι και η γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων
21η Νοεμβρίου, ημέρα εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Διοικητής της 79 ΑΔΤΕ Ταξίαρχος Κος Αναστάσιος ΒΙΓΛΑΣ παρέστη στη Δοξολογία που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στο ΒΑΘΥ της Σάμου με Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και εν συνεχεία κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο της Σάμου και στον Ανδριάντα του Θεμιστοκλή ΣΟΦΟΥΛΗ.
Η πιο τρυφερή μέρα της Ορθοδοξίας, τα Εισόδια της Θεοτόκου είναι και η γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων. ο Ελληνισμός περιβάλλει με αγάπη, σεβασμό και τιμή τις Ένοπλες Δυνάμεις και όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί μέσα σε μία εποχή ρευστότητας και ανασφάλειας πρέπει να έχουμε στηρίγματα, πρέπει να νιώθουμε ως έθνος ακεραιότητα και προοπτική.
Το πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε Αξιωματικός της 79 ΑΔΤΕ ΣΑΜΟΥ
Σεβασμιότατε,
Κυρία Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,
Κύριε Βουλευτά,
Κύριε Νομάρχα,
Κύριε Ταξίαρχε,
Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι,
Σήμερα, που η εκκλησία μας γιορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου, το έθνος τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η Παναγία, το ιερότερο σύμβολο της Ορθοδοξίας, έχει αναγορευτεί στη συνείδηση του λαού μας προστάτις και αρωγός των Ενόπλων δυνάμεων και αυτό ακριβώς μαρτυρά τη σημασία που αποδίδεται στην προσφορά τους.
Ανατρέχοντας στο παρελθόν θα διαπιστώσουμε ότι η πολεμική αρετή των Ελλήνων είναι συνυφασμένη με την εμφάνιση της ελληνικής φυλής. Αδιάψευστος μάρτυρας οι μάχες στο Μαραθώνα και στις Θερμοπύλες και η ναυμαχία στη Σαλαμίνα, οι οποίες γράφτηκαν στην ιστορία του ελληνικού έθνους με χρυσά γράμματα. Ο ιδρυτής της Μακεδονικής φάλαγγας Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος αποδεικνύουν την εφευρετικότητα, την πολεμική τέχνη και το ακαταμάχητο των Ελλήνων εκείνης της εποχής. Ο βυζαντινός στρατός το 10ο αιώνα ήταν ο καλύτερα οργανωμένος, ο καλύτερα εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος στρατός που γνώριζε ο κόσμος .
Στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, η ιδέα αλλά και η ανάγκη συγκρότησης Τακτικού Στρατού δημιουργήθηκε αμέσως μετά την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης το 1821.Το πρώτο ελληνικό τακτικό σώμα συγκροτήθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, στις 3 Μαρτίου 1821, στο Ιάσιο της Μολδαβίας, με την ονομασία «Ιερός Λόχος».
Από τη μετέπειτα ένδοξη πορεία του Ελληνικού Στρατού, ξεχωρίζουμε:
Τη συμμετοχή Αξκών και Υπαξκών του Στρατού και του Ναυτικού στο Μακεδονικό Αγώνα, τη λαμπρή συμβολή της Ελλάδος στη συμμαχική νίκη στη Μακεδονία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τις μάχες του Ελληνικού Στρατού στη Μικρασιατική εκστρατεία. Τους Έλληνες μαχητές του '40, οι οποίοι περά από προασπιστές του πατρίου εδάφους, ήταν παράλληλα και εκδικητές της υβριζόμενης Μεγαλόχαρης, της Παντάνασσας και της Περίβλεπτης Παναγιάς, που επί 1500 χρόνια την ψάλλουμε και την θεωρούμε Υπέρμαχο Στρατηγό. Τους ίδιους πολεμιστές που συνέχισαν τον αγώνα τους στο πλευρό των Συμμάχων, μέχρις ότου να κυματίσει και πάλι η Ελληνική σημαία στην Ακρόπολη.
Με νωπές τις μνήμες από το δαφνοστεφανομένο παρελθόν, οι Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να επιτελούν το καθήκον τους. Σε έναν κόσμο που αλλάζει με γοργούς ρυθμούς, ένα κόσμο γεμάτο εντάσεις, κρίσεις και ανασφάλειες έχουν ως κύρια αποστολή την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Χώρας, καθώς και την υποστήριξη των Εθνικών συμφερόντων, όπως καθορίζονται στην Πολιτική Εθνικής Άμυνας.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις υλοποιούν τους στόχους της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας εφαρμόζοντας μια συνεχώς επικαιροποιούμενη στρατηγική εθνικής ασφάλειας και άμυνας, ακρογωνιαίος λίθος της οποίας είναι η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ο σεβασμός των διεθνών συνόρων και συνθηκών, η τήρηση του διεθνούς δικαίου και η ειρηνική επίλυση των διαφορών.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις, στον καιρό της ειρήνης, έχουν ως αποστολή την κοινωνική προσφορά, χωρίς βέβαια να απομειώνεται το κύριο επιχειρησιακό τους έργο. Στο πλαίσιο του ρόλου αυτού, παρέχουν καθοριστική συνδρομή στην ανακούφιση του πληθυσμού από φυσικές καταστροφές, με προσωπικό και μέσα, με υγειονομική υποστήριξη και αεροδιακομιδές, καθώς και με επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο.
Οι έλληνες πολίτες αναγνωρίζουν με σεβασμό και εμπιστοσύνη αυτή την προσπάθεια, βέβαιοι ότι οι οικονομικές θυσίες δεν αποτελούν περιττή πολυτέλεια και για το λόγο αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται πάντα σε υψηλή θέση στην εκτίμησή τους.
Κυρίες και Κύριοι, γνωρίζουμε όλοι μας ότι δεν κατοικούμε σε γειτονιά αγγέλων. Όλοι γύρω μας έχουν επίβουλες βλέψεις. Γι' αυτό πρέπει να έχουμε υψηλό μαχητικό φρόνημα και ισχυρό στρατό, για να μη χρειασθεί να τον χρησιμοποιήσουμε ποτέ. Ο σύγχρονος Ελληνικός στρατός δίνει όρκο-υπόσχεση ως οι άλκιμοι νεανίες της αρχαίας Σπάρτης: «εμείς θα γίνουμε καλύτεροι».
Τελειώνοντας, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τους κατοίκους του ακριτικού αυτού νησιού ότι, με υψηλό αίσθημα ευθύνης θα ενεργήσουμε, όποτε αυτό απαιτηθεί, προκειμένου να τιμήσουμε τα Ελληνικά όπλα και την Ιστορία της Σάμου.
Χρόνια Πολλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου