Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Στην παραλία αυτή επιτρέπεται ο γυμνισμός!!!.


Η Σάμος αποτελεί νομό μαζί με την Ικαρία και τους Φούρνους και βρίσκεται πολύ κοντά στη μικρασιατική χερσόνησο της Μυκάλης, από την οποία απέχει μόλις 2 χλμ. Το όνομα της ίσως προκύπτει από τη σημιτική ρίζα σαμα, που σημαίνει ψηλός, κάτι που δικαιώνεται από τις ψηλές κορυφές των βουνών της.
Πρωτεύουσα είναι η Σάμος που έχει ενωθεί με το Βαθύ και αποτελεί το κυριότερο λιμάνι του νησιού. Είναι μια πανέμορφη νησιώτικη πόλη, με πολλά αρχοντικά και νεοκλασικά κτήρια, χτισμένα αμφιθεατρικά γύρω από το μυχό του όρμου. Ιδιαιτέρως το Άνω Βαθύ είναι η πιο παραδοσιακή συνοικία της πόλης, με ιδιαίτερο χρώμα και όμορφη θέα στο λιμάνι.
Χάρτης για το νησί Σάμος Ελληνικά Νησιά Ανατολικό Αιγαίο Ελλάδα
Το δεύτερο λιμάνι του νησιού είναι το Καρλόβασι, μια πόλη με ξεχωριστό χρώμα και μεγάλη πολιτιστική παράδοση. Πανέμορφες εκκλησίες, νεοκλασικά αρχοντικά και επιβλητικά βιομηχανικά συγκροτήματα (βυρσοδεψεία) άλλων εποχών μαρτυρούν την αίγλη του παρελθόντος (19ος αι.), τότε που το Καρλόβασι είχε εμπορικές συναλλαγές με τις ευρωπαϊκές χώρες. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την εκκλησία της Οσίας Ματρώνας, την Πορφυρία Σχολή, το ηγεμονικό μέγαρο και το Παλιό Καρλόβασι, που είναι χτισμένο στο λόφο.
Στις ακτές τις Σάμου υπάρχουν αμέτρητες αμμουδιές και παραλίες που υπόσχονται σπουδαίες απολαύσεις στους φίλους της θάλασσας. Όσοι προτιμούν τις ανέσεις και την εύκολη πρόσβαση θα βρουν ότι ζητούν στις μεγάλες οργανωμένες παραλίες γύρω από το Κοκκάρι, στις αχανείς αμμουδιές Μυκάλη, Ποτοκάκι, Κάμπος και Βελανίδια αλλά και στις μικρότερες Ψιλή Άμμος, Κλήμα, Λιμνιώνας, Τσαμαδού, Γαλάζιο, Κέρβελι. Όσοι όμως αναζητούν τις πιο ανεξερεύνητες, χωρίς να τους προβληματίζει η ταλαιπωρία του χωματόδρομου, τότε θα γνωρίσουν τις αμμουδιές της Λάκκας, τη Μουρτιά, την Τσόπελα, το Μικρό και το Μεγάλο Σεϊτάνι, την Πλάκα, το Κατσούνι, τον Καλογερά και τις δύο εκπληκτικές αμμουδιές που βρίσκονται δίπλα στην ιερή ερημιά της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, στο ΝΔ ακρωτήριο Άγιος Δομένικος.
Η Σάμος είναι ένα νησί με μακρόχρονη ιστορία. Η Σάμος κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Η περίοδος της μεγαλύτερης ακμής της συμπίπτει με την τυραννία του Πολυκράτη. Γύρω στο 550 π.Χ. όπου η Σάμος έγινε κέντρο του Ιωνικού Πολιτισμού. Μετά το θάνατό του, το 522 π.Χ. η Σάμος έχασε την παντοδυναμία της.
Αργότερα στο νησί κυριάρχησαν οι Ρωμαίοι.
Τη Βυζαντινή περίοδο η Σάμος, δέχτηκε πολλές πειρατικές επιδρομές και υπέστη μεγάλες καταστροφές.
Την εποχή των Σταυροφοριών περιήλθε στους Ενετούς. Το 1346 το νησί πέρασε στην κυριαρχία των Γενουατών.
Το 1475 ένας ισχυρός σεισμός έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στο νησί, το οποίο ερημώθηκε. Πέρασαν περίπου 100 χρόνια ώσπου να ζωντανέψει και πάλι η Σάμος.
Το 1549 ο Τουρκικός στόλος εισέβαλε στη Σάμο.
Το 1821 η Σάμος επαναστάτησε κατά των Τούρκων. Οι λίγοι Τούρκοι που υπήρχαν στο νησί πρόλαβαν και έφυγαν.
Στις αρχές του 1913, η Σάμος ενσωματώθηκε με την Ελλάδα.
Στο Ηραίο της Σάμου βρίσκονται και τα ερείπια του ομώνυμου ναού της αρχαιότητας, ο οποίος ήταν αφιερωμένος στην Ήρα.
Η περιοχή του Ηραίου ήταν αρχαιότατος τόπος θρησκευτικής λατρείας, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχουν ερείπια από τουλάχιστον 4 ναούς. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι το Ηραίο της Σάμου ήταν ο μεγαλύτερος ναός στην Ελλάδα.
Είναι δίπτερος ιωνικού ρυθμού, με 155 γιγάντιες κολώνες. Χαρακτηριστική για το επίπεδο της κατασκευής είναι η ύπαρξη δικτύου πήλινων αγωγών για την αποχέτευση των υδάτων της βροχής.

Πυθαγόρειο

Στο Πυθαγόρειο υπάρχουν τμήματα και πολεμίστρες απ’ τα τείχη που προστάτευαν την πόλη, τα ερείπια των ανακτόρων του Πολυκράτη, τα Ρωμαϊκά λουτρά και πολλά άλλα ευρήματα και το σπουδαιότερο όλων το Ευπαλίνειο, ή αμφίστομο όρυγμα, του οποίου το μήκος ανέρχεται σε 1026 μέτρα και διαπερνά το βουνό που έχει ύψος 246 μέτρα. Σχεδιάστηκε απ’ τον Ευπαλίνο, που ήταν απ’ τα Μέγαρα, με σκοπό την ύδρευση της πόλης.
Μεταξύ Πυθαγορείου και του Ευπαλίνειου, υπάρχει το αρχαίο θέατρο και πάνω απ’ αυτό το σπήλαιο της Σπηλιανής, στην είσοδο του οποίου υπάρχει εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με μερικά κελιά.
Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στο βάθος του κόλπου και είναι απ’ τις μοναδικές πόλεις που κατόρθωσε και κράτησε τον παραδοσιακό της χαρακτήρα έχει μια απ’ τις ωραιότερες προκυμαίες και πολλά νεοκλασικά κτίρια που μαρτυρούν παλιές καλές εποχές.
Εδώ εκτός απ’ την Δημαρχία, εδρεύουν οι αρχές του νομού, η Νομαρχία, μ’ όλες τις υπηρεσίες της και η Αρχιεπισκοπή, έχει μουσεία, καταστήματα αρκετών Τραπεζών κι’ είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της ανατολικής Σάμου, με πληθυσμό καθαρά αστικό.

Μύλοι

Το χωριό είναι χτισμένο δίπλα στις όχθες του Ιμβράσου ποταμού. Το όνομα του το πήρε από τους νερόμυλους που υπήρχαν εκεί.
Το χωριό είναι πολύ περιποιημένο. Οι δρόμοι άνετοι, τα σπίτια ασπρισμένα, οι αυλές ανθοστόλιστες και πλατεία του χωριού μια από της πιο παραδοσιακές του νησιού. Οι Μύλοι φημίζονται για την υψηλή ποιότητα και τις μεγάλες ποσότητες εσπεριδοειδών και οπωρολαχανικών που παράγονται εκεί.
ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ
  • Μικρό Σεϊτάνι: Μπορείτε να πάτε με τα πόδια από το Ποτάμι Καρλοβάσου σε μονοπάτι 3.5 χιλιομέτρων, στο δρόμο θα συναντήσετε και την παραλία Μικρό Σεϊτάνι. Είναι μια αμμώδης παραλία ιδανική για κολύμπι και ηλιοθεραπεία. Η παραλία έχει χαρακτηρισθεί ως βιολογικό πάρκο γιατί εκεί συχνάζουν φώκιες monachus monachus.
  • Άσπρες: Η Παραλία Άσπρες βρίσκεται κοντά στον κεντρικό δρόμο Μαραθοκάμπου – Καλλιθέας. Είναι μια παραλία με βότσαλο και καθαρά νερά. Στην παραλία αυτή επιτρέπεται ο γυμνισμός.
  • Ποτοκάκι:  Πρόκειται για μια μεγάλη παραλία με πρόσβαση από πολλά σημεία. Η παραλία στο Ποτοκάκι συνδυάζει βότσαλο και άμμο. Αξίζει να αναφερθεί η Γαλάζια σημαία που έχει κερδίσει η συγκεκριμένη παραλία.
ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
  • Nαός της Μεταμόρφωσης: Ο ναός της Μεταμόρφωσης στο Ποτάμι αποτελεί σπουδαίο μνημείο βυζαντινής αρχιτεκτονικής στη Σάμο. Οι διάφορες αρχιτεκτονικές επεμβάσεις που έχει δεχθεί ο ναός κατά την διάρκεια της πολύχρονης ύπαρξής του δεν έχουν αλλάξει την αρχική του εικόνα. Είναι ναός σε σχήμα σταυρού που στηρίζεται σε τέσσερις κίονες από λευκό μάρμαρο. Στην κορυφή των κιόνων υπάρχουν κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού που δίνουν ιδιαίτερη λαμπρότητα στο μνημείο.
  • Μητροπολιτικός ναός της Κοιμήσεως: Ο μητροπολιτικός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου άρχισε να χτίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρλοβασίων αποφάσισε, τον Απρίλιο του 1887, να κατεδαφιστούν τρεις μικρότερες εκκλησίες για να χτιστεί η μεγαλοπρεπής μητρόπολη. Η σημερινή μητρόπολη αποτελεί πράγματι ένα μεγαλοπρεπές δείγμα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής.
  • πηγή: http://diafotistiko.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου